Agenții ruși, suspectați în cazul atacului tip „sindromul Havana” din SUA. „Arată, miroase și se simte ca GRU”

Oficialii americani suspectează Direcția Principală de Informații (GRU), agenția de informații militare externe a forțelor armate ale Rusiei, de faptul că se află în spatele atacurilor misterioase care au provocat simptome debilitante în cazul a zeci de angajați ai unor ambasade americane din străinătate. Totodată, CIA se implică activ în anchetă iar directorul William Burns primește zilnic informații cu privire la stadiul în care aceasta se află, scrie Politico.

Potrivit unor oficiali care au legătură cu dosarul, dar care nu sunt autorizați să vorbească public, oficialii nu au încă dovezi concrete care să lege GRU de incidentele din SUA, astfel că deocamdată nu s-a ajuns la o decizie finală. Cu toate acestea, oficialii apărării le-au spus parlamentarilor că și-au intensificat ancheta în ultimele săptămâni pentru a include toate cele 18 agenții de informații federale și că aceasta se concentrează pe implicarea potențială a GRU, potrivit unui oficial al Congresului.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, care a solicitat anonimatul pentru a discuta această problemă cu jurnaliștii, a subliniat că anchetatorii nu știu încă cauza acestor incidente sau dacă acestea constituie un atac al unor actori străini. Însă, a spus purtătorul de cuvânt, acestea sunt domeniile unei „anchete active” iar Consiliul Național de Securitate lucrează cu alte agenții pentru a aborda „incidentele de sănătate inexplicabile”.

„Sănătatea și bunăstarea funcționarilor publici americani este o prioritate primordială pentru administrație și luăm în serios rapoarte de către personalul nostru despre incidente de sănătate anormale”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Politico.

Persoanele afectate au raportat simptome similare cu personalul CIA și al Departamentului de Stat afectat în incidente petrecute peste hotare, iar oficialii au început rapid să investigheze incidentul ca pe un posibil atac de tipul „sindrom Havana”.

Acest nume se referă la simptomele inexplicabile pe care angajați ai ambasadei SUA din Cuba au început să le aibă la sfârșitul anului 2016 – de la amețeli și țiuit de urechi la dureri de cap puternice și greață, uneori însoțite de un „zgomot pătrunzător” neidentificat.

În Washington circulă de mult timp zvonuri despre incidente similare petrecute în Statele Unite. Deși episoadele recente din jurul Washingtonului par asemănătoare cu atacurile anterioare care au afectat diplomați, ofițeri CIA și alți angajați americani în Cuba, Rusia și China, anchetatorii nu au stabilit dacă incidentele misterioase de pe solul american sunt legate de cele care au avut loc în străinătate.

Includerea GRU ca suspect în anchetă, care nu a fost raportată anterior, vine în timp ce administrația Biden încearcă să îi liniștească pe membrii Congresului că va fi găsită cauza problemelor iar cei vinovați vor fi trași la răspundere.

Directorul CIA, William Burns, se implică activ în anchetă și primește informații zilnice cu privire la stadiul acesteia, spun surse implicate în această chestiune. Burns a numit, de asemenea, un ofițer superior care îi raportează direct despre aceste eforturi.

GRU este bine-cunoscută pentru implicarea sa în operațiunile secrete ale Rusiei în întreaga lume, inclusiv în anexarea Crimeei de către Moscova și numeroase atacuri cibernetice în Occident.

SUA au constatat deja că GRU este responsabilă pentru ingerința în alegerile prezidențiale americane prin utilizarea atacurilor cibernetice și a altor mijloace.

GRU are o amprentă cunoscută în fiecare dintre locațiile în care au avut loc incidentele suspectate, inclusiv în SUA, și este singura agenție a guvernului de la Moscova care are tehnologia pentru a duce astfel de atacuri, au spus americanii.

„Arată, miroase și se simte ca GRU”, a spus un fost oficial al securității naționale implicat în anchetă. „Când te uiți în peisaj, există foarte puțini actori care sunt dispuși, capabili și dispun de tehnologie adecvată. Este o criminalistică destul de simplă”.

Totodată, un alt oficial susține că agenții GRU „sunt singurii pe care-i știm că au capacitatea de a ne ataca oamenii chiar pe pământul nostru”.

Israelul și China ar putea avea, de asemenea, tehnologia pentru atacuri cu energie direcționată, dar niciuna dintre aceste țări nu operează în toate locațiile în care au fost raportate incidentele sau a arătat dorința de a-i ataca pe americani în acest fel, a mai spus un alt fost oficial al securității naționale.

Pentagonul a lansat o anchetă asupra incidentelor la sfârșitul anului trecut, după ce fostul secretar al Apărării, Chris Miller, care a acționat atunci, a discutat cu un veteran care suspecta că a fost afectat de „Sindromul Havana” și căuta îngrijire medicală.

Miller a declarat, săptămâna trecută, că aceste atacuri reprezintă „un act de război”. Incidentele au avut loc peste tot în lume, inclusiv în Europa, la Miami, în nordul Virginiei și chiar în apropiere de Casa Albă.

Studiul rușilor cu privire la tehnologia atacurilor energetice datează din ultima parte a secolului XX, când fosta Uniune Sovietică a optat pentru „războiul neregulat”, unde ar putea contracara SUA în „lacune”, mai degrabă decât în spațiul convențional, a spus un responsabil american. Armele cu impulsuri de microunde, care folosesc o formă de radiație electromagnetică pentru a deteriora țintele, sunt arme „perfecte pentru zona gri”, deoarece atribuirea este extrem de dificilă, a adăugat acesta.

Chiar dacă anchetatorii nu au stabilit definitiv că aceste incidente sunt cauzate de o armă specifică, unii estimează că un astfel de dispozitiv ar putea fi suficient de mic pentru a încăpea într-un rucsac, iar o persoană poate fi vizată de o la distanță de 500-1000 de metri.

1 COMENTARIU

  1. Legea florea se plângea ieri ca găinile nu mai ouă, asta-i nu-i o asa problemă, dar ca de câteva zile se plimbă pe stradă o mașină suspectă care trece în fiecare zi de trei ori!!.
    Baba n-are de lucru si se duce la primar să-l reclame pe străinul cu masina bizară ,..”maică nu mai ouă găinile din cauza mașinii „..la care primarul îi zice „..du-te țață acasă ca ala cu mașina e unul de la bucurești!!..e de-al nostru d-aici din sat ..
    Bine ma duc ,dar cu oalele cum fac??..lasa ca îți trimit eu vreo 200 sute de la Cornu, zise primarul..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here