Albert Camus ar fi fost asasinat de KGB, cu girul serviciilor franceze, că strica relațiile franco-sovietice

sursa: Wikimedia Commons

Moartea lui Albert Camus din 1960 nu ar fi fost un simplu accident de mașină, așa cum a stabilit ancheta, ci un asasinat planificat în amănunt de către KGB. Ipoteza se regăsește în noua care numită „Moartea lui Camus” a autorului italian Giovanni Catelli. Acesta mai spune că acțiunea spionajul sovietic a avut loc cu acordul tacit al serviciilor franceze, deoarece Albert Camus ar fi incomodat relațiile dintre Franța și URSS.

Albert Camus a murit la 4 ianuarie 1960, la 46 de ani, când publicistul lui, Michel Gallimard, a pierdut controlul volanului și a lovit un pom. Camus a murit instant iar Gallimard a decedat câteva zile mai târziu. Accidentul a fost pus pe seama exploziei unei anvelope sau pe o punte care s-a rupt, dar experții s-au mirat că s-a întâmplat pe un drum drept și lat, cu puțin trafic.

Giovanni Catelli a lansat teoria asasinatului pentru prima oară în 2011. Într-un articol pentru Corriere della Sera a scris că a găsit în jurnalul reputatului poet și translator ceh Jan Zabrana informații care să susțină ipoteza. Acum, în noua carte, a venit și cu clarificări. Zabrana a notat în vara lui 1980 că un „om influent” i-a spus că KGB este de vină pentru moartea lui Camus. „Au sabotat cauciucul cu o unealtă care a provocat o pană când mașina mergea cu viteză mare. Până astăzi, toată lumea credea că Albert Camus a murit într-un banal accident de mașină. Omul a refuzat să-mi spună sursa, dar a spus că este de încredere” a notat Jan Zabrana în jurnalul citat de Catelii, a scris The Guardian.

Cehul a mai notat că ordinul a venit de la Dmitri Șepilov, ministrul sovietic de Interne, ca răspuns la un articol publicat de Camus într-un ziar francez în 1957.

„Se pare că serviciile de informații au avut nevoie de trei ani să execute ordinul. Până la urmă, au reușit și într-un asemenea mod încât până astăzi, toată lumea credea că Albert Camus a murit într-un banal accident de mașină. Omul a refuzat să-mi spună sursa, dar a spus că este de încredere” a transmis sursa citată.

Camus a luat partea revoluționarilor ungari în 1956 și era un mare critic al URSS. De asemenea, l-a susținut și pe Boris Pasternak, scriitor sovietic disident, care a murit la câteva luni după Camus.

Catelli a petrecut ultimii ani confirmând afirmațiile lui Jan Zabrana. A vorbit cu văduva acestuia, Marie, a investigat activitățile KGB din Franța și a inclusiv și o mărturie de la un avocat italian, Giuliano Spazzali, care i-a relatat o conversație avută cu Jacques Verges, un controversat jurist francez. „Verges a spus că accidentul a fost aranjat. Sunt convins că Verges avea mai multe informații decât mi-a spus. Eu nu l-am întrebat. Verges era convins că accidentul a fost aranjat de KGB cu acordul tacit la spionajului francez” i-a spus Spazzali lui Catelli, potrivit The Guardian.

Catelli susține că opoziția puternică a lui Camus la adresa URSS afecta relațiile franco-sovietice, deoarece autorul amintea mereu francezilor de imperialismul diabolic al Moscovei. „Atât Franța cât și URSS ar fi beneficiat din plin de reducerea la tăcerea a acestei personaj incomod. O investigație serioasă în cazul morții sale nu a fost făcută niciodată” a scris Catelli.

Totuși, teoria nu este susținută de fiica lui Albert Camus, Catherine, care a interzic editurii Gallimard să citeze operele tatălui său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here