Foto: INQUAM/Octav Ganea

UPDATE: Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, va deţine 63 din cele 101 mandate în noul Parlament al Republicii Moldova, potrivit calculelor făcute de portalul alegeri.md, citat de Agerpres.

În urma alegerilor parlamentare anticipate de duminică, PAS a obţinut 52,8% din totalul voturilor valabil exprimate, reuşit astfel să formeze o majoritate parlamentară solidă.

 

Sursa foto: Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

În Parlament au mai intrat doar două formaţiuni politice: Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), format din Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, al lui Vladimir Voronin, şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, al lui Igor Dodon, precum şi Partidul Politic „Şor”, condus de Ilan Şor.


UPDATE: Forța proeuropeană din Parlamentul de la Chișinău, PAS, are majoritate absolută, cu 52,37 la sută din sufragii, după ce au fost procesate peste 99 la sută din procesele-verbale transmise de secțiile de vot. Opoziția din BECS are 27,48 la sută din voturi, în timp Partidul Șor a scăzut la 5,80.

În diaspora, succesul partidului Maiei Sandu este covârșitor: 85,9  la sută. Au fost procesate datele din 88 la sută din secțiile de vot. Pe următorul loc se clasează Partidul lui Renato Usatîi, la egalitate cu PP DA (Partidul Platforma Demnitate și Adevăr), și apoi Blocul Socialiștilor și Comuniștilor (BECS), toate având sub 3 procente.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis, duminică seară, un mesaj de mulţumire alegătorilor moldoveni care au participat la alegerile parlamentare anticipate.

Într-un mesaj postat pe Facebook, liderul de la Chişinău a subliniat că, prin votul lor, alegătorii au pus umărul la întărirea democraţiei în R. Moldova. Totodată, Maia Sandu şi-a manifestat nemulţumirea faţă de modul în care au funcţionat instituţiile statului implicat în organizarea alegerilor.

„Vă mulţumesc celor care aţi mers astăzi la vot şi aţi pus umărul la întărirea democraţiei în Moldova. Democraţia noastră este încă tânără, cu multe probleme, dar exemplul celor care, în ţară sau în diasporă, au trecut peste toate obstacolele pentru a merge la vot este un motiv de a avea încredere că vom reuşi să construim o ţară liberă şi un stat care se îngrijeşte de cetăţenii săi. La aceste alegeri s-a confirmat încă o dată că unele instituţii ale statului sunt departe de a răspunde aşteptărilor cetăţenilor. Unele instituţii care s-au ocupat de organizarea alegerilor sunt întoarse cu cheia politică, ignoră legile şi pun în pericol organizarea unor alegeri libere şi corecte. Dacă vrem să devenim o democraţie puternică, astfel de lucruri nu trebuie să se mai repete. Avem nevoie de instituţii puternice, care să respecte şi să asigure alegerea liberă a oamenilor. Ca preşedinte, vă promit că, în următorii ani, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru ca oamenii să poată să voteze mai uşor, fără presiuni şi fără corupţie electorală. Aceasta este o prioritate pentru viitorul Parlament şi sper să pot lucra alături de o majoritate formată din oameni oneşti pentru a face din ziua votului o sărbătoare a democraţiei pentru fiecare cetăţean”, a scris preşedintele Republicii Moldova.

De asemenea, Maia Sandu şi-a manifestat speranţa că votul de duminică va fi „sfârşitul domniei hoţilor asupra Moldovei”, arătând că, în calitate de preşedinte, îşi doreşte alături  „un guvern integru şi competent”.


ȘTIREA INIȚIALĂ: Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, ar obţine peste 50% din voturile alegătorilor la alegerile parlamentare anticipate, potrivit unui after pool realizat de organizaţia nonguvernamentală WatchDog.md şi Institutul de Politici Publice, anunță Agerpres.

Datele sondajului telefonic „Prezentarea rezultatelor prealabile sondajului After Poll 2021” arată că PAS ar obţine 55,15% din voturi, în timp ce Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor ar fi fost votat de doar 24% dintre alegători.

La rândul său, Partidul Şor ar fi a treia formaţiune politică din Republica Moldova care trece pragul electoral, el obţinând 8,1% din voturi. Blocul electoral „Renato Usatîi” a înregistrat, potrivit sondajului after poll, 4,5% din voturi, iar Platforma Dreptate şi Adevăr 1,8%.

„Acest sondaj are o marjă de eroare de 2,6%”, a declarat preşedintele WatchDog.md, Valeriu Paşa

Sondajul telefonic realizat de comunitatea WatchDog.MD şi Institutul de Politici Publice a fost realizat în rândul alegătorilor aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova, excluzând pe cetăţenii din diaspora şi pe cei din Transnistria.

Realizatorii sondajului au precizat că numărul de respondenţi contactaţi este de 2.764, iar al celor care au oferit informaţii despre votul lor este de 1.472.

Retragerea din Afganistan | Cronica unei înfrângeri care fusese prezisă. Ce rămâne în urma „războiului veșnic”

1 COMENTARIU

  1. Faceti un sondaj de opinie in Romania si veti avea o surpriza colosala ce se refera la presedintele Republici Moldova . Nu are contracandidat cind e vorba de actiuni politice in Romania mare .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here