Aripa armată a Hamas, Brigăzile al-Qassam, face apel la o escaladare pe toate fronturile

Sursa: X.com

Purtătorul de cuvânt al Brigăzilor armate al-Qassam ale Hamas, Abu Ubaida, a făcut apel marţi la o escaladare pe toate fronturile, inclusiv în Iordania, într-un discurs televizat care a marcat 200 de zile de la începutul războiului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, la 7 octombrie, relatează Reuters.

Israelul declară că încearcă să elimine gruparea Hamas, care controlează enclava palestiniană, într-un război care a ucis peste 34.000 de palestinieni până în prezent, conform bilanţului făcut public de Ministerul Sănătăţii din guvernul Hamas. Războiul a început după atacul fără precedent al comandourilor Hamas în comunităţile din sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1.200 de persoane, în timp ce alte 253 au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza, conform datelor oficiale israeliene.

Într-o înregistrare video difuzată de televiziunea Al Jazeera, Abu Ubaida a lăudat atacul Iranului asupra Israelului din 13 aprilie, afirmând că loviturile directe cu drone explozive şi rachete „au stabilit noi reguli, au trasat ecuaţii importante şi au derutat inamicul şi pe cei din spatele acestuia”, potrivit Agerpres.

El a făcut apel la o escaladare în Cisiordania şi Iordania, numind-o „unul dintre cele mai importante fronturi arabe”.

Iordania, situată între Iran şi Israel, a interceptat şi doborât zeci de drone iraniene care au intrat în spaţiul său aerian şi se îndreptau spre Israel, au declarat pe 13 aprilie două surse de securitate regionale.

„Facem apel la poporul iordanian să îşi intensifice acţiunile şi să îşi ridice vocea”, a declarat Abu Ubaida.

Hamas – a declarat el – îşi menţine cererile în cadrul discuţiilor de încetare a focului în curs de desfăşurare – ca Israelul să pună capăt ofensivei militare, să îşi retragă forţele din Fâşia Gaza, să permită persoanelor strămutate să se întoarcă în nordul Fâşiei Gaza şi să ridice blocada.

„Guvernul de ocupaţie trage de timp pentru a ajunge la un acord privind un schimb de ostatici şi încearcă să obstrucţioneze eforturile depuse de mediatori pentru a se ajunge la un acord de încetare a focului”, a declarat Abu Ubaida.

Qatarul şi Egiptul încearcă să medieze o încetare a focului, dar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe qatarez a declarat anterior marţi că toate părţile implicate ar trebui „să dea dovadă de seriozitate” pentru a permite ca aceste eforturi să aibă succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here