Alegeri prezidențiale 2019. Europa Liberă: Viorica Dăncilă, samurai conjuctural, cu broșă

Viorica Dăncilă a ajuns să reprezinte PSD în cursa pentru Cotroceni dintr-o conjunctură, așa cum din întâmplare a fost desemnată și prim-ministru, după ce predecesorii săi, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, l-au trădat pe Liviu Dragnea, liderul autoritar al social-democraților.

Partidul care nu a mai câștigat alegerile prezidențiale de 15 ani își va juca la alegerile de duminică soarta politică pe termen lung cu Viorica Vasilica Dăncilă. Iar miza este de data aceasta modestă, calificarea în turul al doilea.

Este cea mai ironizată figură a politicii românești, însă nu pentru că este femeie, așa cum s-a autovictimizat, ci pentru rolul pe care l-a acceptat. A fost promovată de Liviu Dragnea alături de alte femei, ca Olgula Vasilescu, Carmen Dan sau Gabriela Firea. De când a preluat conducerea, la umbra Vioricăi Dăncilă nicio figură feminină nu a mai urcat pe scara politicii socialiste.

În ochii celor mulți, Viorica Dăncilă va rămâne marioneta căreia i se suflă ce are de spus, așa cum era prezentată și într-o satiră a canalului de televiziune francez Arte.

Viorica Dăncilă și-a dus cariera politică într-un anonimat deplin până în ianuarie anul trecut, deși era membră a PSD din 1996, înaintea lui Liviu Dragnea, care avea să vină la PSD abia în 2001. Viorica Dăncilă spune că în 23 de ani de când li s-a alăturat celor de la PSD, a făcut de toate, de la lipit afișe până la prima femeie premier și prima femeie președintă a formațiunii. Numele său nu trecuse însă de granița orașului cu 11.000 de locuitori, Videle, până la întânirea cu Liviu Dragnea.

Continuare, aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here