LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Incidente la vot: Femeie decedată în secție, la Argeș, focuri de armă în Prahova

alegeri prezidential 2019 turul doi prezenta vot diaspora
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Până la această oră au fost sesizate 182 incidente la secțiile de votare, dintre care aproximativ 50% au fost confirmate, transmite Ministerul Afacerilor Interne. De asemenea, aseară, o secție de vot din Prahova a fost atacată de un grup de indivizi în stare de ebrietate. Polițistul care păzea secția l-a împușcat în picior pe unul dintre aceștia. Bărbatul este internat în spital, în afara oricărui pericol.

Ora 19.40 – „Potrivit centralizării de la acest moment, de la deschiderea procesului de votare au fost înregistrate 182 de sesizări de contravenții sau infracțiuni electorale. În urma verificărilor, peste 50 la sută dintre sesizări nu s-au confirmat. Cele mai multe sesizări au fost înregistrate în București și în județele Dâmbovița, Dolj, Giurgiu și Olt”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Astfel, au fost aplicate 17 amenzi în valoare de 16.200 de lei, precum și 16 avertismente scrise.

„De asemenea, sunt în cercetare 25 de posibile infracțiuni, printre care coruperea alegătorilor, violarea confidențialității votului, fraudă la vot, vot multiplu, acces ilegal la un sistem informatic”, a mai spus Dajbog.

Incidente la secțiile de votare:

 • Polițiștii din Mangalia au sancționat cu avertisment un bărbat care a continuat propaganda electorală în mediul online.
 • În Brăila, a fost întocmit dosar penal pentru abuz în serviciu pe numele unui bărbat în vârstă de 68 de ani, angajat al primăriei care s-a deplasat cu microbuzul instituției având afișate două postere electorale. De asemenea, bărbatul a fost amendat cu​ 1.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale.
 • Polițiștii din județul Gorj efectuează cercetări față de o femeie și un bărbat care au depus cerere pentru a vota cu urna mobilă în numele unor rude mai în vârstă, semnând în fals cererile cu numele acestora. În baza cererilor, persoanele în vârstă și-au exercitat dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.
 • În județul Bacău, un bărbat a fost amendat cu 1.500 de lei pentru că sfătuia alegătorii să voteze un anumit candidat.
 • În județul Prahova, s-a întocmit dosar penal pentru vot multiplu pe numele unui membru al biroului electoral al unei secții de votare. Acesta a votat pe listele suplimentare la secția de votare unde își desfășura activitatea, iar ulterior s-a prezentat și la secția unde era arondat de drept. Cercetările continuă sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte.
 • În județul Olt, se fac cercetări după ce la o secție de votare s-a prezentat o persoană care în evidențele de stare civilă figura ca fiind decedată.
 • Polițiștii din Sibiu fac verificări ca urmare a unei sesizări cu privire la faptul că o persoană a votat de două ori. Și în județul Mehedinți, poliţiştii au deschis dosar penal pentru fraudă pe numele unui bărbat, de 50 de ani care a votat în două secţii de pe raza judeţului.
 • La o secție din municipiul Iași a fost nevoie de intervenția jandarmilor după ce o femeie ar fi agresat un membru al biroului electoral al secției de votare. Femeia a fost internată la Institutul de Psihiatrie Socola.
 • Referitor la informațiile apărute în spațiul public cu privire la faptul că o tânără a fost răpită din fața unei secții de votare din Baia Mare, precizez că în urma apelului la 112, polițiștii s-au mobilizat rapid și au depistat în trafic mașina în care martorii spuneau că tânăra a fost introdusă cu forța. Tânăra a declarat că nu este în nici un pericol ci pur și simplu a avut o discuție mai aprinsă cu prietenul ei.

Ora 19.00 – Un jandarm care asigură paza unei secţii de votare din oraşul Băicoi, judeţul Prahova, a intervenit, duminică după-amiază, şi a făcut manevre de resuscitare unui alegător căruia i s-a făcut rău în secţie. Jandarmul a aplicat manevrele de resuscitare până la sosirea ambulanţei, care l-a preluat pe bărbat şi l-a dus la spital, acesta fiind în stare stabilă.

Ora 17.15 – Viceprimarul din Babadag, Iordan Năstase, şi-a fotografiat buletinul de vot şi a postat imaginea pe o reţea de socializare, iar poliţiştii fac cercetări în acest caz.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Tulcea, poliţiştii s-au sesizat cu privire la faptul că o persoană din localitatea Babadag, prin intremediul unei reţele de socializare, a postat o fotografie reprezentând un specimen al unui buletin de vot, pe care este aplicată ştampila „VOTAT” pe unul dintre candidaţi.

Ora 16.50 – O a doua persoană a decedat azi în incinta unei secții de vot. A mai fost un caz, un bărbat care a decedat în apropierea unei secții

Ora 16.30 – Un bărbat în vârstă de 42 de ani din judeţul Dolj a fost agresat de un altul, de 49 de ani, pentru că l-ar fi fotografiat pe acesta în timp ce transporta două persoane la vot. Poliţiştii au stabilit că bărbatul transporta un bătrân de 73 de ani şi pe fiica acestuia, el fiind rudă cu cele două persoane.

Ora 15:30 – Până la această oră au fost înregistrate 96 de sesizări de posibile contravenții și infracțiuni electorale, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
„Până acum, în urma cercetărilor s-a stabilit că 32 sesizări nu se confirmă. În general, sesizările fac referire la continuarea propagandei electorale, violarea confidențialității votului, lipsă buletine de vot, așa-zis turism electoral, sfătuirea alegătorilor cum să voteze, comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secției de votare.
Au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, dintre care 11 avertismente scrise și patru amenzi în valoare de 4.500 de lei”, a declarat Monica Dajbog.

Incidente la secțiile de votare:

 • În județul Olt, s-a primit un apel la 112 prin care se reclama faptul ca anumite persoane au primit bani pentru a merge la vot. A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor.
 • Tot în Olt, se efectuează verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violare a confidențialității votului după ce o persoană, la ieșirea din cabină, a arătat buletinul de vot membrilor biroului electoral.
 • Polițiștii din Hârșova au fost sesizați de către un membru al secției de votare de la un liceu cu privire la faptul că un cetățean ar fi însoțit la secția de votare un bărbat de 73 de ani, imobilizat în scaun cu rotile, și ar fi intrat cu acesta până la cabina de votare unde, profitând de faptul că perdeaua nu era trasă bine, ar fi observat procesul de votare și l-ar fi îndrumat cum să voteze.
 • În județul Tulcea se efectuează verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic după ce un specimen de buletin de vot prin care cetățenii erau îndemnați să voteze un anumit candidat a fost postat pe contul de pe o rețea de socializare al unui bărbat, care susține însă că nu el ar fi publicat buletinul respectiv.
 • În județul Teleorman, polițiștii Secției Rurale Gălățeni au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat s-a prezentat la secția de votare și și-a exercitat dreptul de vot, deși pe numele său exista o solicitare pentru deplasarea urnei mobile.
 • Bărbatul susține însă că nu a depus nicio cerere. Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cercetările continuă în vederea identificării persoanei care a întocmit și depus înscrisul.
 • În Bistrița-Năsăud, o persoană a fost sancționată cu 2.000 de lei pentru continuarea propagandei electorale printr-o postare în mediul online.

În contextul desfășurării procesului electoral, până la acest moment au fost raportate peste 20 de cazuri medicale la nivelul a 12 județe și în municipiul București.

De asemenea, în cursul acestei zile, serviciile județene de evidență a persoanelor și Direcția din București au eliberat peste 5.000 de acte de identitate pentru cetățenii care doreau să voteze dar nu dețineau carte de identitate valabilă.

Ora 14.00 – Primarul unei comune din judeţul Constanţa este acuzat că a intrat în cabina de vot cu un bărbat imobilizat într-un scaun cu rotile şi că i-ar fi indicat cum să voteze. Poliţiştii au început cercetările în acest caz.

Ora 13.30 – Poliţiştii din Teleorman au deschis un dosar penal in rem şi fac cercetări pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce un bărbat care s-a prezentat la o secţie de votare a constatat că pe numele său fusese trimisă o cerere pentru deplasarea urnei mobile, alegătorul spunând că nu el a trimis cererea.

Ora 13:15 – Un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Prahova a intervenit, duminică, la o secţie de votare din localitatea Cocorăştii Caplii, unde un bătrân s-a împiedicat, a căzut şi s-a lovit la cap.

Ora 12:50 – Poliţiştii din întreaga ţară au primit, duminică, 17 sesizări privind posibile probleme în procesul electoral, iar cinci dintre acestea nu s-au confirmat. Cele mai multe reclamaţii s-au înregistrat în judeţele Dâmboviţa, Dolj şi Bucureşti.

”Din verificările efectuate până în prezent, 5 dintre sesizări nu se confirmă. Au fost aplicate trei avertismente pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe 112 şi pentru consum de băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare”, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Ora 12.00 – Preşedintele Secţiei de votare nr.82 din municipiul Brăila a fost înlocuit, duminică, de către Biroul Electoral Judeţean, după ce s-a constatat că se află sub influenţa băuturilor alcoolice.

Ora 10.15 – Premierul Ludovic Orban anunţă şapte incidente minore la secţiile de votare şi spune că a primit asigurări că cei 38.000 de angajaţi ai MAI mobilizaţi pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale sunt gata să intervină în orice situaţie.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, duminică dimineaţă, în urma unei vizite la MAI, că aproape 38.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizaţi pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit premierului, în ceea ce priveşte numărul incidentelor înregistrate în primele ore ale scrutinului, premierul a spus că aceste este „mic”, fiind vorba despre şapte incidente „minore”, iar procesul se desfăşoară în condiţii bune.

Singurul incident notabil este faptul că la o secţie de votare a „s-a continuat campania electorală”, a precizat primul ministru.

„Am primit garanţii ferme că toate efectivele sunt mobilizate şi gata să intervină în orice situaţie”, a declarat premierul.

Acesta a precizat că este convins că până la finalul zilei „cât mai mulţi români” vor vota, deşi duminica celui de-al doilea tur nu este la fel de frumoasă ca cea din urmă cu două săptămâni.

Ora 09.30 – Un agent de poliție care păzea o secție de vot din localitatea Drăgăneasca, județul Prahova, a fost atacat, sâmbătă seara, de un grup de bărbați aflați în stare de ebrietate. Polițistul a tras un foc de armă în piciorul unuia dintre agresori, au spus reprezentanții Poliției Prahova, scrie digi24.ro.

Incidentul s-a intâmplat în curtea unei grădinițe, unde a fost organizată o secție de votare.

Agresorii au aruncat cu o sticlă de alcool în agentul de poliție care păzea secția. Unul dintre bărbați l-a atacat pe polițist, moment în care acesta a folosit arma din dotare și a tras în piciorul bărbatului.

După incident, o grupă de interveție din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale Prahova s-a deplasat în Drăgăneasca, pentru a asigura paza secției de vot.

Duminică dimineața, procurorul de caz a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că 9 suspecți sunt cercetați în acest caz, pentru ultraj și atac asupra secției de vot. Unul dintre agresori a fost reținut de poliție.

Bărbatul rănit se află internat la spital și este în afara oricărui pericol.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here