„Să dăm foc ca-n 90.” Brutăria din Ditrău face publice amenințările primite de la localnici

Conflictul de la Târgu Mureș

Brutăria din Ditrău, Harghita, ajunsă în centrul unui scandal xenofob pentru că a angajat doi brutari din Sri Lanka, a publicat pe pagina sa de Facebook un comunicat de presă care clarifică decizia sa finală de a-i păstra în procesul de producere a pâinii pe cei doi srilankezi.

În textul comunicatului, patronii brutăriei descriu și amenințările care le-au fost adresate de localnicii înfuriați de prezența celor doi cetățeni din Sri Lanka.

„(…) ni s-au adresat amenințări din partea majorității comunei, cu incendierea brutăriei, fiind postat pe grupul de facebook înființat de unii localnici, slogan-ul “Să dăm foc ca în anul ’90”, se arată în comunicatul firmei.

Amenințarea aduce aminte de confruntările violente dintre etnicii maghiari și români, de la Târgu Mureș, din anul 1990.

În 19 – 20 martie 1990, opinia publică din țară și străinătate a fost șocată de conflictele de stradă dintre maghiari și români de la Târgu-Mureș, transmise de cele mai importante posturi radio și tv din lume. Evenimentele s-au soldat cu cinci morți (trei români și doi maghiari) și cu 278 de răniți. O biserică ortodoxă a fost incendiată, iar sediile unor partide au fost vandalizate.

Tot atunci, scriitorul Andras Suto și-a pierdut un ochi, iar un român din Ibănești, Mihăilă Cofariu a fost bătut cu bestialitate. Scena a fost filmată, iar imaginile au făcut înconjurul lumii, însă aceste imagini au fost și prilejul unei dezinformări, ceea ce am numi în zilele noastre un fake news. Comentatorii imaginilor spuneau că un maghiar era agresat, pentru că Mihăilă Cofariu era îmbrăcat în… verde.

Conflictul interetnic de la Târgu-Mureș de la începutul anilor 1990 a izbucnit la scurtă vreme după ce maghiarii sărbătoriseră, pentru prima dată după evenimentele din decembrie 1989, a 142-a aniversare a revoluției maghiare de la 1848. Violențele din partea ambelor tabere, cea română și cea maghiară începuseră, sporadic, încă din 16 martie, pentru ca în 19 și 20 martie să ajungă la apogeu.

Mesajul brutăriei din Ditrău:

4 COMENTARII

  1. LA CE VA ASTEPTATI LA HUNII ASTEA ??? CINE UITA ISTORIA RISCA SA O RETRAIASCA !!! AU VENIT SI ASTEA CLARE AICI CA TOTI VENETICII SI ACUM SUNT STAPANI .BESTII NENOROCITE !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here