Alegerile parlamentare din Rusia arată un suport tot mai scăzut pentru partidul lui Vladimir Putin

Sursa: Pixabay

Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din Rusia au arătat o creștere a opoziției față de partidul de guvernământ al președintelui Vladimir Putin, deși era de așteptat ca acesta să-și croiască drum ușor spre victorie, scrie The New York Times

Rezultatele parțiale difuzate de televiziunea de stat la finalul celor trei zile de voturi, Partidul Rusia Unită a obținut 44% din voturi, cu 10 puncte procentuale mai puțin decât la alegerile anterioare din 2016. Situat pe locul al doilea, Partidul Comunist a primit 22 procente, comparativ cu 13% în 2016. 

Alegerile rusești nu sunt libere și corecte, iar rolul Parlamentului în ultimii ani a fost în principal acela de-a ștampila inițiativele Kremlinului, oferind în același timp un strat de legitimitate democratică guvernării lui Putin. În weekend, videoclipurile cu ștampilarea buletinelor de vot și alte cazuri aparente de fraudă au circulat pe scară largă pe social media. Dar aliații liderului închis al opoziției, Aleksei Navalnîi, sperau să folosească alegerile pentru a-l încurca pe Putin prin consolidarea votului opoziției. 

Alegerile din weekend au venit pe fondul unei represiuni dure asupra disidenței de la Kremlin și a „murmurelor” de nemulțumire populară. Aparent temându-se de o mustrare la urna de vot, autoritățile le-au interzis aproape tuturor persoanelor cunoscute ale opoziției să candideze în Parlament, forțând în același timp mulți disidenți în exil și declarând că mass-media independente sunt „agenți străini”. 

Natura alegerilor pe mai multe zile – măsură adoptată oficial pentru a reduce răspândirea coronavirusului – a sporit probabilitatea fraudei, făcând procesul mai greu de monitorizat, au declarat observatorii electorali și criticii Kremlinului. Și având în vedere sistemul prin care sunt repartizate cele 450 de locuri din camera inferioară a Parlamentului, Duma de Stat, Rusia Unită ar putea să-și mențină majoritatea de două treimi în cameră, în ciuda obținerii a mai puțin de jumătate din voturi. 

Bătălia ascendentă a opoziției a fost complicată de deciziile Google și Apple de-a se conforma cererilor guvernului rus și de-a bloca accesul la conținutul legat de Navalnîi, care trebuia să coordoneze votul de protest. După ce, vineri, cei doi giganți ai tehnologiei au scos din magazinele lor online o aplicație pentru smartphone aparținând mișcării Navalnîi, Google a mers în weekend și mai departe, conform unei cereri guvernamentale de blocare a videoclipurilor de pe YouTube și a fișierelor Google Docs pe care aliații lui Navalny le foloseau în coordonarea votului în cele 225 de circumscripții electorale ale țării. 

Google nu a oferit încă o declarație pe marginea subiectului. Aliații lui Navalnîi, care organizează votul de protest din străinătate, au declarat că au fost anunțați de Google că conținutul lor ar putea fi blocat din cauza unei cereri guvernamentale. 

„Acest conținut nu este disponibil pe acest domeniu din cauza unei plângeri legale din partea guvernului”, spune un mesaj YouTube atunci când utilizatorii din Rusia încearcă să deschidă unul dintre videoclipurile blocate. 

Conformismul Google față de cererile Rusiei din ultimele zile a reprezentat o concesie remarcabilă pentru o companie care se mândrește cu schimbul deschis de informații. În Rusia, produsele Google – în special YouTube – au contribuit la asigurarea căilor de liberă exprimare chiar dacă Kremlinul a redus libertățile democratice. 

Amenințări specifice de urmărire penală împotriva unora dintre cei peste 100 de angajați ai Google din Rusia au forțat compania să renunțe la aplicația smartphone a lui Navalnîi, a declarat vineri o persoană familiarizată cu decizia Google. În ultimele luni, instanțele ruse au interzis mișcarea lui Navalnîi, etichetând-o drept extremistă și au declarat că campania sa de „vot inteligent” este ilegală. 

Cu toate acestea, aliații lui Navalnîi au împins tactica pe care o numesc „vot inteligent” pentru a grupa voturile opoziției și pentru a alege cât mai mulți competitori în cursa cu Rusia Unită, indiferent de opiniile politice ale acestora. Campania lor a obținut sprijin în rândul alegătorilor de opoziție, dintre care mulți au reușit să afle ce candidat a susținut campania de „vot inteligent” în districtul lor, în ciuda deciziei Google și Apple de-a se supune guvernului. 

„Este vorba de alegeri fără nici o alegere și, deși pot obține orice rezultat le este necesar, „votul inteligent ”este un mecanism bun”, a spus Philipp Samsonov, 32 de ani, fotograf din Moscova. „Sper ca într-o bună zi să pot vota cu inima.” 

Ghenadie A. Ziuganov, liderul Partidului Comunist din Rusia, a declarat că a existat o „cantitate uriașă” de încălcări la alegeri și a avertizat privind demonstrații în zilele următoare – o declarație notabilă, deoarece comuniștii sunt de obicei loiali lui Putin în probleme cheie. 

„Nu pot exclude că toate acestea vor duce la proteste în masă”, a declarat sâmbătă Zyuganov pe Twitter.  

În timpul alegerilor, autoritățile au făcut tot posibilul pentru a coagula bazinul tipic de voturi al Rusiei Unite: lucrători din sectorul public, membri ai serviciilor militare și de securitate și pensionari. Vineri, în centrul Moscovei, grupuri de bărbați îmbrăcați în civil, toți cu tunsori similare, bine tăiate, s-au aliniat în fața unei secții de votare din fața Ministerul Apărării din Rusia. 

Unii au recunoscut că sunt membri ai armatei și că au fost „puternic sfătuiți” de comandanții lor să voteze vineri.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here