Preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko a anunţat marţi că înalta conducere militară a ţării a desfăşurat unităţi ale armatei la frontiera de vest a Belarului, plasându-le în stare de alertă maximă. Măsura a fost luată ca reacţie la o pretinsă ameninţare din afară, potrivit agenţiilor de presă EFE, RIA Novosti şi Reuters, scrie Agerpres.

Slavă Domnului că noi am reacţionat şi am desfăşurat unităţi militare ale armatei noastre la frontiera de vest a republicii şi le-am plasat în stare de alertă maximă”, a afirmat Aleksandr Lukaşenko în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit agenţiei de presă oficiale Belta.

Referindu-se la o pretinsă „tensionare a situaţiei” la graniţa de vest a ţării (cu Polonia și Lituania), Lukaşenko a evocat declaraţii făcute de unii lideri occidentali.

Au apărut declaraţii (despre Belarus – n.r.) ale reprezentanţilor unor ţări occidentale, inclusiv şefi de stat, care nici nu știu unde e Belarus pe hartă și ce se întâmplă aici”, a mai spus el, făcând aluzie la criticile Occidentului faţă de reprimarea cu violenţă a manifestaţiilor paşnice.

În acelaşi timp, Ministerul Apărării de la Minsk a anunţat marţi că mai multe bombardiere au fost mobilizate la patrularea graniţei de vest a Belarusului, ca parte a unor antrenamente de luptă, conform unui comunicat citat de RIA Novosti.

Duminică, la un miting al susţinătorilor săi, Lukaşenko – care se confruntă cu o mişcare inedită de contestare în urma alegerilor prezidenţiale din 9 august, considerate falsificate de opoziţie şi de Occident – i-a îndemnat pe bieloruşi să-şi apere ţara de ingerinţele externe, după ce Polonia şi statele baltice au propus să medieze între putere şi opoziţie pentru organizarea ‘unei mese rotunde de reconciliere naţională’.

Încercând să-şi fidelizeze structurile militarizate, Lukaşenko a acordat marţi medalii unui număr de peste 300 de reprezentanţi ai Ministerului de Interne ‘pentru servicii ireproşabile’, unii fiind direct implicaţi în represaliile declanşate împotriva manifestanţilor.

Cu toate acestea, Ministerul de Interne a recunoscut că o ‘mică parte’ a forţelor poliţiei a demisionat pe fondul manifestaţiilor de protest împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, intrate în cea de-a zecea zi. Într-un comunicat al biroului de presă al ministerului se face apel la poliţişti să nu-şi abandoneze posturile, conform Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here