Alexandru Rafila anunță când vom putea renunța la certificatul digital și la măști

Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătății anunță că este posibil ca în doar câteva săptămâni să ajungem la o rată de incidență 1, similară celei de la jumătatea lunii decembrie, și să avem relaxări considerabile în țară, cum ar fi renunțarea la certificatul digital sau la purtatul măștii la exterior.

Rafila avertizează totuși că purtatul măștii la interior va fi ultima măsura la care se va renunța.

„Ultimele restricții care se vor ridica, dacă pot fi considerate așa, vor fi legate de utilizarea măștii în interior”, a precizat însă Alexadru Rafila. „În rest, probabil că vom putea reveni la normal și sper să putem să renunțăm și la starea de alertă, care deja se prelungește de aproape doi ani în România. Ne putem gândi că vom putea scăpa de mască chiar și în interior, dar lucrurile trebuie făcute gradual”, a subliniat oficialul Ministerului Sănătății, într-un interviu la Digi 24.

„Restricțiile trebuie ridicate gradual. Oamenii trebuie să înțeleagă că au în continuare responsabilitate pentru semenii lor”, a insistat ministrul.

„Nu excludem apariția de noi variante”, a avertizat ministrul sănătății, dar el spune că aceste noi variante ar putea afecta doar anumite comunități sau anumite grupuri vulnerabile. „Sper să fie ultimul val care pune probleme majore”, a punctat Alexandru Rafila.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că din discuțiile pe care le-a avut cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o săptămână s-ar putea discuta despre eventuale măsuri de relaxare, în funcție de evoluția epidemiologică.

Întrebat la Antena 3, când se va renunța la restricții, premierul a răspuns: „Nu vreau să mă antepronunț. Am discutat cu dl ministru Rafila și el a spus că după 15 februarie, în funcție de datele în evoluția infectărilor, vom putea să discutăm despre măsurile care pot fi luate la nivelul guvernului”.
Premieru a precizat că are discuții continue la nivelul Ministerului Sănătății si se fac analize pe date concrete. „Ce vă pot spune e că începând de sâmbăta trecută am început să scădem, față de acum o săptămână”, a precizat el.

 

Raed Arafat susține că sunt discuții despre relaxarea restricțiilor, însă decizia depinde de evoluția situației epidemiologice. El a precizat că, dacă scade numărul de noi cazuri de COVID-19 și impactul pe secțiile de ATI se stabilizează, atunci „nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv”.
„Că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, care va fi în jur de 6 martie, asta urmează să vedem după modul în care evoluează şi decizia este la un nivel mai înalt, adică la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi, bineînţeles, pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătăţii, INSP şi alte structuri care sunt de specialitate”, a spus joi șeful DSU, Raed Arafat.
Întrebat dacă există posibilitatea ca până de Paşte să nu mai purtăm masca în interior, şeful DSU a răspuns: „Paştele este în aprilie, dacă nu mă înşel în 24, 25. Până atunci eu sper să fim în faza pe care o spuneţi dumneavoastră, dacă nu sunt surprize, eu sper să fim în faza în care să fim cât mai aproape sau în totalitate normalitate şi să convieţuim, în final vom convieţui cu acest virus, virusul nu va dispărea, dar vom convieţui, mai ales dacă rămâne predominantă Omicron care este mai contagioasă, dar este cu o virulenţă mai scăzută”.
Sursa: Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here