Amânări, blocaje, politică de tranșee. Brexit a devenit un labirint fără ieșire

Un nou blocaj la Londra în epopeea Brexit. Camera Comunelor din Parlamentul Regatului Unit a votat sâmbătă, cu o majoritate de 322 la 306, pentru amânarea votului asupra acordului pentru Brexit obţinut joia trecută de Boris Johnson. Înfuriat de această mutare, premierul britanic a venit cu reacție „marcă înregistrată”, trimițând o scrisoare nesemnată Uniunii Europene pentru a cere amânarea ieșirii Regatului Unit din blocul comunitar.

În schimb, Johnson a expediat și o a doua scrisoare, de data aceasta semnată de el, specificând că nu doreşte o amânare a termenului, pe care a fost constrâns legal să o solicite după ce deputaţii britanici au decis sâmbătă să amâne votul lor asupra acordului de Brexit încheiat între Londra şi Bruxelles.

Pe scurt, divorțul Marii Britanii de UE arată acum ca un labirint ieșire. Parlamentarii britanici au urmărit blocarea retragerii ţării lor din UE pe 31 octombrie fără prevederi privind tranziţia, deoarece consideră că legislaţia necesară nu ar putea fi ratificată la timp.

Conform acordului, în perioada de tranziţie, în Regatul Unit ar urma să se aplice în continuare reglementările Uniunii Europene. Pe de altă parte, lipsa unui acord ar putea produce perturbări pe termen scurt şi ar putea crea situaţii imprevizibile pentru cetăţenii şi firmele de ambele părţi. 

Ce spun experții

Acordul pentru Brexit convenit de premierul Boris Johnson cu Uniunea Europeană îi va face mai săraci pe britanici decât acordul negociat de predecesoarea sa Theresa May, dacă va fi aprobat de Parlamentul de la Londra, potrivit unor analişti.

Comparativ cu acordul convenit de May cu UE anul trecut, pe care Parlamentul l-a respins de trei ori, acordul lui Johnson prevede o alimiere mai restrânsă la reglementările UE şi bariere comerciale mai mari între Marea Britanie şi cel mai mare partener comercial al său.

Ministrul britanic de Finanţe şi majoritatea analiştilor externi au anticipat că barierele comerciale mai mari vor face ca economia britanică să crească mai lent decât în cazul în care Marea Britanie ar fi rămas în UE, iar daunele cresc cu cât barierele comerciale sunt mai ridicate.

Pe baza planurilor lui Johnson cunoscute săptâmâna trecută, firma de cercetări UK in a Changing Europe estimează că acestea îi vor face pe britanici mai săraci cu 6% pe cap de locuitor, comparativ cu rămânerea în UE, echivalent cu 2.000 de lire terline pe an, pe termen mediu.

Acordul lui May ar fi redus veniturile britanicilor cu aproape 5% pe cap de locuitor, în timp ce un Brexit fără acord, care ar lăsa Marea Britanie să realizeze tranzacţii comerciale pe baza reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, ar reduce veniturile populaţiei cu puţin peste 8%.

„Este mai dăunător decât termenii Brexitului Theresi May, în funcţie de impactul economic”, a declarat Anand Menon, director al UK in a Changing Europe.

Menon a spus că nu crede că aceste estimări trebuie să fie modificate semnificativ, pe baza acordului convenit joi. Acesta anticipează că Johnson va da înapoi de la cerinţele de a asigura „condiţii egale” referitoare la alinierea reglementărilor, pe care UE le doreşte ca o condiţie pentru o relaţie comercială apropiată viitoare.

În schimb, Partidul Laburist, aflat în opoziţie, a spus că va căuta o relaţie comercială mai apropiată, cu reglementări mai aliniate la cele ale UE în domeniul mediului şi al protecţiei angajaţilor, dacă ar răspunde de negocierile cu UE după Brexit.

Alta e atmosfera pe piețele financiare

Pe de altă parte, pieţele financiare au reacţionat pozitiv la acord, care reduce riscul unui Brexit fără acord.

Dean Turner, economist la UBS Wealth Management, a spus că deşi acordul ar putea da un uşor impuls creşterii economice, incertitudinile referitoare la perspectivele comerciale pe termen lung sunt prea mari pentru o relansare a investiţiilor.

Centre for European Reform a estimat că economia britanică este deja cu 3% mai mică decât ar fi fost dacă britanicii ar fi votat pentru rămânerea în UE la referendumul din iunie 2016.

Acordul Theresei May stipula o relaţie comercială cât mai strânsă cu UE, în timp ce acordul lui Boris Johnson prevede o relaţie comercială ambiţioasă.

Universul.net a realizat un ghid Brexit, în care se află tot ce trebuie să știți despre procesul ieșirii din UE a Marii Britanii. Ghidul poate fi consultat aici:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here