A început bătălia pentru petrolul din Siria? Reacții nervoase la Moscova, în timp ce Trump vrea un acord cu Exxon pentru exploatarea rezervelor siriene

Foto: middleeasteye.net

Preşedintele american Donald Trump a declarat duminică să vrea să încheie un acord cu ExxonMobil sau cu o altă companie din sectorul energiei pentru exploatarea rezervelor de petrol din Siria.

„Ceea ce intenţionez, poate, este că închei un acord cu ExxonMobil sau cu una dintre celelalte mari companii ale noastre, pentru a merge acolo şi a o face aşa cum trebuie…pentru a răspândi bunăstare”, a afirmat Trump.

Petrolul sirian, prioritate de securitate națională a SUA

Preşedintele Trump a identificat petrolul sirian drept o prioritate de securitate naţională a Statelor Unite şi s-a angajat să desfăşoare trupe pentru protejarea rezervelor de petrol ale ţării, în timp ce retrage trupele din regiunile nordice.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat în această săptămână că Statele Unite vor trimite trupe să apere exploatările de petrol din Siria de militanţii Statului Islamic.

„Petrolul este atât de valoros, din multe motive. În primul rând a alimentat ISIS. În al doilea rând, îi ajută pe kurzi, pentru că practic a fost luat de la kurzi… În al treilea rând, ne poate ajuta pe noi, pentru că ar trebui să putem să luăm şi noi o parte”, a spus preşedintele.

Trump a făcut comentariile în cadrul anunţului morţii liderului organizaţiei Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdad, în urma unui raid al armatei americane în Siria.

Principala sursă de venituri pentru ISIS

Într-o conferinţă de presă ulterioară, senatorul american Lindsey Graham, din Carolina de Sud, a susţinut atenţia dată de Trump petrolului sirian, când un reporter a întrebat „după ce lege a dreptului internaţional” Statele Unite pot lua petrol sirian.

„Acesta a fost o lungă perioadă de timp principala sursă de venituri pentru ISIS. Acum este în posesia Forţelor Democrate Siriene”, care sunt kurzi arabi, majoritatea kurzi, în parteneriat cu Statele Unite. Aşa că nu, nu încalcă nicio lege. În opinia mea, este o politică externă de bun simţ”, a spus Graham.

„Toată lumea are de câştigat. SDF va primi mai mulţi bani, dacă putem moderniza exploatările petroliere”, a adăugat acesta.

Fostul secretar de Stat al lui Trump Rex Tillerson a fost preşedinte şi director general al Exxon.

Compania are în prezent un proces în care este acuzată că a indus în eroare investitorii în privinţa riscurilor implicate de modificarea reglementărilor referitoare la prevenirea schimbărilor climatice pentru afacerile sale.

Acţiunile Exxon au crescut cu 1,5% de la începutul acestui an, conferindu-i o capitalizare de 293 de miliarde de dolari.

Rusia, reacție nervoasă

Ministerul rus al Apărării a criticat planul Statelor Unite de a menţine şi amplifica prezenţa militară americană în estul Siriei, calificându-l drept „banditism internaţional de stat”, motivat de dorinţa de a-i proteja pe contrabandiştii de petrol, nu de preocupări de securitate reale.

„De aceea, acţiunile actuale ale Washingtonului – capturarea şi menţinerea sub control militar a câmpurilor petrolifere în estul Siriei – constituie, simplu spus, banditism internaţional de stat”, se spune în comunicatul Moscovei.

Contractul faraonic

Reacția oficialilor ruși are legătură cu interesele petroliere ale Rusiei pe frontul sirian. În 2017, Associated Press obținuse un document de 47 de pagini din care reieșea că o companie petrolieră siriană oferise unui contractor rus de mercenari o cotă din profiturile dintr-o zonă cu rafinării eliberată de sub controlul jihadiștilor ISIS.

Contractul fusese semnat între Evro Polis, o companie de mercenari cu sediul la Moscova, și General Petroleum Corporation din Siria, cu sediul la Damasc. Evro Polis urma să primească 25% din profiturile provenite din petrol și gaze.

Presa internațională a relatat constant în ultimii ani despre faptul că mii de contractori privați au activat în războiul civil din Siria.

Atât Ministerul Apărării din Rusia, cât și oficialii de la Damasc au negat existența acestui contract.

Conform investigațiilor internaționale din ultimii doi ani, compania Evro Polis ar aparține, printr-un „păienjeniș” de intermediari, lui Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin” (lanțul de restaurante pe care magnatul îl deține găzduiește de obicei cinele lui Vlaidmir Putin cu demnitarii străini).

„Conexiunea dintre Evro Polis și Prigojin este semnificativă și nu poate fi pusă la îndoială. Credem că această firmă este doar o acoperire pentru compania privată Wagner și ar putea fi o încercare de a legaliza acest grup”, scria într-o anchetă publicația Fontanka.

CMP Wagner este o grupare de mercenari infanteriști. Unitatea-fantomă nu apare în niciun act, în niciun registru al persoanelor juridice, nici în structura Ministerului rus al Apărării, însă nenumărate anchete au demonstrat că luptătorii din această grupare prestează servicii pentru armata rusă.

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here