Ambasada României în SUA contracarează declarațiile scandaloase ale Angelei Gheorghiu despre Enescu

Ambasada României în SUA a răspuns indirect declarațiilor cel puțin ireverențioase făcute de soprana Angela Gheorghiu despre compozitorul George Enescu, despre Ciprian Porumbescu și despre Maria Tănase. „Eu, în 30 de ani, nu am descoperit nici o sală importanta în care George Enescu să fi cântat. Unde a cântat?”, întreba retoric Angela Gheorghiu într-un interviu.

#ȘtiațiCă George Enescu a efectuat în Statele Unite 14 turnee în 1923-1926, 1928-1930, 1932-1933, 1937-1939, ultimul având loc în 1946, turnee în timpul cărora a susținut zeci de concerte?
Despre SUA, George Enescu spunea: “În America nu există decât o singură religie: munca; o singură rasă: artistul; o singură naționalitate: omul cinstit; un singur drept: capacitatea și talentul. Întrunești toate aceste calități, ești imediat primit cu brațele deschise”.
Turneele susținute de George Enescu au avut loc în cele mai mari orașe americane, atât pe Coasta de Est cât și pe Coasta de Vest, printre care: Washington, New York, Saint Louis, Philadelphia, Boston, Columbus, Cleveland, Pittsfield, Chicago, Cincinnati, Los Angeles, San Francisco, Portland şi Indianapolis.
Într-un interviu, George Enescu și-a arătat aprecierea atât pentru calitatea orchestrelor cu care a concertat cât și pentru entuziasmul publicului: “M-am așteptat, mărturisesc, să găsesc în America un popor de oameni ultra-pozitiviști și reci, care ascultă muzică pentru a se recrea de neîntreruptele lor planuri de afaceri. Am constatat cu plăcere deosebită că toate aceste spuse nu erau reale. Orchestrele admirabil întocmite și ca număr de valori individuale – parte europeni, parte americani – care concertează în orașele principale ale Statelor Unite sunt cele mai bune din lume”. „Pretutindeni am fost sărbătorit în modul cel mai călduros. La Philadelphia am fost obiectul unei primiri cu totul neobişnuite (…) Am cântat acolo, ca solist, în patru concerte. La plecare, am găsit pe vapor sute de scrisori şi telegrame entuziaste din partea publicului.”, povestea George Enescu”, scrie Ambasada României în SUA pe Facebook.

Soprana Angela Gheorghiu s-a aflat la începutul acestei luni în centrul unei controverse după ce a spus despre Porumbescu, Enescu şi Tănase că sunt legende exagerate formate în România.

Eu, în 30 de ani, nu am descoperit nici o sală importantă în care George Enescu să fi cântat”

Convinsă că „istoria de la şcoală, istoria României, politică sau socială, dar şi istoria culturală este alcătuită în România din false legende. Din oameni despre care ni se spune că au făcut, că sunt mari, dar ei nu sunt aşa de mari”, Angela Gheorghiu vorbeşte despre adulatul compozitor George Enescu, căruia i s-a consacrat un întreg festival internaţional, organizat anual la Bucureşti: „Eu, în 30 de ani, nu am descoperit nici o sală importantă în care George Enescu să fi cântat. Unde a cântat? Vă imaginaţi în perioada în care George Enescu a cântat la vioară ce artişti mari erau atunci pe planetă? Vă puteţi imagina? (…) Dacă te-ai dus la Paris nu înseamnă că eşti cel mai mare artist. Nu este adevărat. Sunt şi artişti care au rămas în România şi sunt foarte buni. Dar nu ştie nimeni de ei. Şi aici trebuie să se facă o distincţie foarte serioasă. Ce înseamnă să faci o carieră mondială, ce înseamnă să fii un mare compozitor, ce înseamnă să fii un mare dirijor? Adică, prin munca pe care tu o poţi demonstra? Despre Enescu ştiu doar că în America a cântat o dată la New York, a înlocuit un dirijor, pe Toscanini, la Carnegie Hall. L-a înlocuit, deci nu l-a invitat nimeni iniţial pe el. Şi după aceea a fost a doua oară. Deci de două ori, cu două ori nu faci carieră, da? Trebuie spuse lucrurile aşa cum sunt. Când s-a dus a doua oară a cântat într-un muzeu. Nu vreau să vă supăraţi pe mine, că distrug legende, dar trebuie să îi aducem în lumină pe adevăraţii mari artişti. Există mari şi mici artişti români şi în afara României şi există mari şi mici artişti şi în România. Aceste adevăruri trebuiesc studiate şi expus doar adevărul dovedit”.

1 COMENTARIU

  1. AG are dreptate, daca nu stii nimic despre muzica si iei de bun tot ce auzi pe aici ai crede ca Enescu era cel putin egal cu Mozart.

    Desi nu e de top mondial, Enescu ramane insa un artist mare la nivelul Romaniei. Nu am avut asa de multi de nivelul lui.

    AG pe de alta parte chiar e de top mondial in bransa ei, insa prea e o diva. Tin minte ca la unul din concertele din Washington i-a facut sa astepte vreo juma’ de ora chiar si pe alde Obama, ca nu-i placea cum ii venea rochia…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here