Ambasada României la Moscova a finalizat lista nominală a celor peste 20.000 de prizonieri de război şi civili înhumaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse

Ambasada României la Moscova a finalizat lista nominală cu peste 20.000 de victime din perioada 1941-1956. Mai exact, este vorba de prizonieri de război şi civili deportaţi, decedaţi în lagărele, spitalele şi unitățile speciale ale NKVD-MVD sau în batalioanele de muncă sovietice, înhumaţi în cimitire şi locuri de înhumare multinaţionale pe teritoriul actual al Federaţiei Ruse.

Anunțul a fost făcut, joi, de ambasadorul Vasile Soare, potrivit căruia toţi cei care au lucrat la proiect au mulţumirea de a fi reuşit să ofere unora dintre urmaşii victimelor măcar posibilitatea să afle că bunicii şi străbunicii lor au fost identificaţi.

„În Săptămâna Patimilor şi în contextul nefericit al pandemiei COVID 19, sunt în măsură să anunţ că Ambasada României la Moscova a finalizat procesul elaborării LISTEI NOMINALE INTEGRALE A 20.718 PRIZONIERI DE RĂZBOI (MILITARI) ŞI “INTERNAŢI” (CIVILI DEPORTAŢI) ROMÂNI, decedaţi între 1941-1956 în lagărele, spitalele şi obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv în batalioanele de muncă sovietice, şi înhumaţi în cimitire şi locuri de înhumare multinaţionale pe teritoriul actual al Federaţiei Ruse. 20.718 este numărul maxim de prizonieri de război şi “internaţi” civili – cetăţeni români decedaţi în Rusia care a putut fi identificat în timpul cercetărilor în arhivele ruse, efectuate de misiunea noastră diplomatică timp de 10 ani (2009-2019)”, anunţă amabsadorul României la Moscova Vasile Soare.

Potrivit diplomatului român, „scoaterea la lumină şi aducerea la cunoştinţa urmaşilor şi opiniei publice din România a datelor de identificare ale foştilor prizonieri de război şi deportaţi români care nu s-au mai întors niciodată din Rusia reprezină o premieră pentru istoriografia românească”.

„Totodată, rezultatul final al cercetărilor arhivistice ale Ambasadei României la Moscova în problematica prizonierilor de război şi victimelor române ale celui de al Doilea Război Mondial are o simbolistică aparte, dat fiind contextul marcării, în anul 2020, a 75 de ani de la încheierea celei de a doua conflagraţii mondiale. Lista nominală, întocmită în ordine alfabetică, a celor 20.718 militari prizonieri de război şi civili “internaţi” români decedaţi şi înhumaţi în Rusia poate fi consultată pe site-ul Ambasadei României la Moscova, la Relaţii Bilaterale / Comemorarea Eroilor Români, pct.6: https://moscova.mae.ro/node/931 . Lista este însoţită de Anexa “Locurile de amplasare a cimitirelor multinaţionale de pe teritoriul actualei Federaţii Ruse, în care sunt înhumaţi prizonieri de război şi „internaţi” civili români decedaţi în anii 1941-1956”, anunţă reprezentanţa diplomatică.

Ambasada semnalează, potrivit News.ro, de asemenea, publicarea în decembrie 2019 (Editura Honterus Sibiu) a monografiei “Deportarea în fosta URSS a etnicilor germani din România. Argumente arhivistice ruse”, elaborată de Ilie Schipor, ministru-consilier la Ambasada României la Moscova (2009-2019), care a scos la lumină din arhivele ruse şi calvarul celor peste 70.000 de cetăţeni români (în majoritate, de origine etnică germană), deportaţi în contextul celui de-al Doilea Război Mondial în lagărele şi batalioanele de muncă ale NKVD/MVD pentru a fi folosiţi la „reconstrucţia URSS”. Studiul, care vine să întregească fondul documentar al lucrărilor, studiilor, memorialisticii şi cercetărilor ştiinţifice publicate până în prezent în România, poate fi consultat pe site-ul Ambasadei României la Moscova, la Relaţii Bilaterale / Comemorarea Eroilor Români, pct.2: https://moscova.mae.ro/node/933

Astfel, se încheie un proces care a durat 10 ani de cercetări efectuate de Ambasada României la Moscova în principalele arhive ruse.

”Acum mă încearcă un sentiment de liniştire interioară, dacă se poate spune aşa în această perioadă complicată, că am încheiat un lung şi anevoios drum – acela al recuperării identităţii, aflării destinului şi redării memoriei unui număr de peste 20.000 de români – majoritatea prizonieri de război, alţii deportaţi civili – decedaţi în lagărele NKVD din Rusia în anii 1941-1956. Îi mulţumesc din suflet colegului Ilie Schipor pentru abnegaţia de care a dat dovadă în cercetările arhivistice şi pentru faptul că în ultimii zece ani mi-a fost alături în parcurgerea acestui drum al căutărilor permanente şi în derularea atâtor proiecte dedicate comemorării zecilor de mii de militari şi civili români decedaţi şi înhumaţi în Rusia. Avem mulţumirea unei misiunii îndeplinite, că am reuşit să oferim unora din urmaşii acestora măcar posibilitatea să afle că bunicii şi străbunicii lor au fost identificaţi, chiar dacă abia la 75 de ani de la încheierea Războiului, pentru că mulţi îi ştiau dispăruţi sau nu ştiau nimic despre ei…În acelaşi timp, ne rămâne în suflet regretul pentru totdeauna că nu toţi prizonierii noştri de război şi cei deportaţi fără voie din România au avut şansa să fie înregistraţi în lagăre în anii 40, ca astăzi ei să poată fi găsiţi în arhive, sau pur şi simplu mulţi sunt încă de negăsit”, a transmis ambasadorul Vasile Soare.

1 COMENTARIU

  1. As vrea sa consult această listă, da și bunicul meu este unul dintre cei care au rămas, din pacate definitiv, în stepele rusesti, Dumitru I. Florea s a numit, fie i țărână usoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here