Sursa: US Air Force

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, șeful Statului Major al Apărării, g-ral. lt. Daniel Petrescu și generalul de brigadă american, Michael Koscheschi, au participat marți, 18 februarie, la un eveniment de PR organizat la baza aeriană militară de la Luna, lângă Câmpia Turzii, județul Cluj.

Adrian Zuckerman, reprezentantul SUA la București, a reafirmat cu această ocazie angajamentul americanilor de a proteja România. „Poporul român nu are un prieten mai mare decât SUA”, a declarat Zuckerman, chiar lângă o dronă MQ-9 Reaper, cunoscută pentru faptul că a fost utilizată la eliminarea generalului iranian Qasem Soleimani.

Prezența americanilor la Câmpia Turzii, și în România, în general, este o dovadă a angajamentului SUA „într-o zonă tot mai volatilă”, după evoluțiile din ultimii ani din Crimeea și Donbass, a mai spus Zuckerman. El a precizat că SUA au investit până acum 40 de milioane de dolari, în baza de la Câmpia Turzii, despre care a spus că este una dintre cele mai bune baze aeriene de antrenament din Europa. „Suntem aici și suntem gata să ne apărăm prietenii”, a mai spus diplomatul.

*Discursul ambasadorului Zuckerman

”Bună ziua, domnule general Petrescu, domnule general Pană, domnule general Koscheski, domnule colonel Oatu, doamnelor şi domnilor,

Vă mulţumesc că aţi venit astăzi la Câmpia Turzii. Le mulţumesc domnului general Petrescu şi Forţelor Aeriene Române pentru că astăzi ne găzduiesc şi ne permit să evidenţiem parteneriatul strâns existent între Statele Unite ale Americii şi România. Le mulţumesc de asemenea românilor pentru că găzduiesc forţele militare americane şi pentru că le arată bărbaţilor şi femeilor din SUA minunata ospitalitate românească. Vreau să ştiţi că poporul român nu are prieten mai bun decât Statele Unite.

Ceea ce vedeţi astăzi aici este un exemplu esenţial al puternicului parteneriat de securitate existent între Statele Unite şi România, parteneriat început în urmă cu aproape 20 de ani, atunci când, după ce a ieşit din perioada întunecată a comunismului şi înainte să devină stat membru NATO, România a stat alături de Statele Unite în Irak şi Afganistan, unde am lucrat şi, da, am făcut sacrificii împreună, pentru a-i învinge pe cei care ne-ar răpi libertăţile.

De când România s-a alăturat NATO, în 2004, am făcut împreună contribuţii care vor menţine această regiune în siguranţă în faţa noilor ameninţări. O astfel de contribuţie este cea care ne aduce astăzi aici, dislocarea unora dintre cele mai versatile vehicule aeriene fără pilot ale noastre, MQ-9 Reaper. Acestea au capacitatea de a monitoriza şi înţelege rapid mediul operaţional în rapidă schimbare din regiune, o regiune devenită mai volatilă ca urmare a agresiunii crescute a Rusiei în regiune: în Crimeea, în Transnistria, în Donbass şi în Marea Neagră.

Trebuie să decidem să rămânem împreună şi să continuăm să construim pe baza puternicei cooperări de care ne bucurăm, pentru a-i împiedica pe alţii să provoace o ruptură între noi, slăbindu-ne astfel pe toţi, ca să îşi poată extinde influenţa malignă şi mai departe.

Un alt exemplu al cooperării noastre este baza de aici, de la Câmpia Turzii, care găzduieşte una dintre cele mai bune escadrile de vânătoare ale României. Tot aici este una dintre cele mai bune zone pentru antrenamente de luptă aeriană din Europa. Statele Unite au investit peste 14 milioane de dolari aici în ultimii cinci ani, pentru a ajuta la apărarea României şi a flancului de est al NATO. Câmpia Turzii a găzduit de asemenea mai mulţi Aliaţi NATO, care protejează România ca parte a operaţiunii Atlantic Resolve, care ne permite să răspundem rapid şi să îi asigurăm pe Aliaţii noştri că suntem aici şi suntem pregătiţi să ne apărăm reciproc.Aşa cum a spus preşedintele Trump în 2017, când s-a aflat alături de preşedintele Iohannis în Rose Garden: „suntem aici pentru a-i sprijini şi apăra pe Aliaţii noştri.”

În numele preşedintelui Trump şi al poporului american, vă mulţumesc foarte mult pentru prietenie şi ospitalitate. Doresc să mulţumesc de asemenea tuturor membrilor forţelor armate americane, române şi ale altor forţe armate NATO pentru serviciul, profesionalismul şi angajamentul lor faţă de cauza libertăţii. Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă ţină în siguranţă!

Vă mulţumesc!

Șeful Statului Major al Apărării, generalul locotenent Daniel Petrescu, a subliniat și el angajamentul american de la Câmpia Turzii, amintind că în ultimii trei ani aici s-au antrenat peste 1.700 de militari americani și 80 de avioane. „În acest moment, în România, mai ales la Deveselu și Kogălniceanu, se află peste 1.000 de pușcași marini americani”, a precizat acesta.

Generalul de brigadă, Michael Koscheschi, a subliniat că prezența americană în România este una de descurajare și supraveghere. „Suntem aici pentru a ne dezvolta capacitățile de recunoaștere”, a spus acesta. De altfel, drona MQ-9 Reaper prezentată nu era dotată cu rachete, fiind folosită pentru misiuni de recunoaștere. „Putem folosi mai multe tipuri de cameră, cu o mare arie de acoperire. Astfel că vedem tot, vedem bine și vedem de la mare distanță”, a detaliat Omar Rashid, unul dintre ofițerii americani care se ocupă de gestionarea dronei de la Câmpia Turzii.

Drona prezentată presei a fost dislocată la Baza Aeriană 71 pe perioada exercițiului comun româno-american Dacian Reaper-20, care se desfășoară în perioada ianuarie-martie a.c. Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul exercițiului, partea americană participă cu „aeronave fără pilot tip MQ-9 Reaper și personalul de deservire aferent”, iar partea română asigură sprijinul tehnic, operațional și logistic. Reprezentanții bazei aeriene au evitat să spună câte drone se află la Câmpia Turzii. Pluralul folosit în comunicatul de presă arată că cea prezentată presei nu este singura.

*Avion de luptă fără pilot, spaima teroriștilor

MQ-9 Reaper, numită și Predator B, este un avion de luptă fără pilot, care caută și atacă ținte la sol cu rachete AGM-114 Hellfire. Drona poate fi echipată și pentru misiuni de recunoaștere și supraveghere, cum este cazul celei prezentate la Câmpia Turzii. În acest rol, drona este parte „a unui sistem care susține loviturile aeriene și comandanții de la sol, prin identificarea și urmărirea țintelor” sau colectează alte elemente de intelligence.

Drona MQ-9 Reaper. Sursa foto: Ziua de Cluj

În rolul de armă de atac, MQ-9 Reaper și-a demonstrat capacitățile prin eliminarea generalului iranian Qasem Soleimani, în 3 ianuarie 2020. În noiembrie 2015, tot un MQ-9 Reaper a fost folosit la eliminarea lui Mohammed Emwazi, teroristul ISIS care a executat mai multe decapitări filmate, inclusiv pe cea a jurnalistului american James Foley.

Drona are o anvergură a aripilor de 20 de metri, o lungime de 11 metri, poate transporta o încărcătură de 1.700 de kilograme, iar aria de acoperire este de 1850 de kilometri. O dronă echipată cu patru rachete Hellfire costă 64 de milioane de dolari.

*40 de milioane de dolari investite la Câmpia Turzii

Potrivit publicației internaționale Balkan Insight, Forțele Aeriene ale SUA plănuiau încă din 2018 să investească 40 de milioane de dolari în baza de la Câmpia Turzii, pentru ca aceasta să poată opera drone MQ-9 Reaper. Este vorba, cel mai probabil, chiar de cele 40 de milioane menționate de ambasadorul Zuckerman.

Prin urmare, baza de la Câmpia Turzii ar putea deveni o gazdă permanentă sau des utilizată pentru astfel de drone. De altfel, la finalul evenimentului de marți, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a declarat că Baza Aeriană 71 se va extinde, urmând să fie modernizată. Exproprierile sunt deja făcute în acest sens și există hotărârile de guvern necesare, a precizat generalul. Potrivit unor surse neoficiale, baza aeriană ar urma să aibă 600 de hectare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here