Inquam Photos / Octav Ganea

Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G, afirmă Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București.


Într-un editorial remis Ziare.com, Zuckerman susține că „trebuie să ne asigurăm că folosim companii care continuă să dezvolte tehnologii 5G de încredere, cum sunt Ericsson, Nokia, Samsung și Qualcomm”, nu ca Huawei, care a fost pusă sub acuzare pentru fraude și complot pentru a fura secrete comerciale.

Totodată, ambasadorul SUA la București precizează că prezența companiilor chineze în rețelele 5G periclitează securitatea acestora, pentru că firmele de tehnologie din China trebuie să împărtășească informațiile și tehnologia cu autoritățile militare sau de spionaj chineze.

Redăm integral editorialul lui Adrian Zuckerman:

Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G. Contrar marketingului și a percepției publice generale distorsionate, 5G nu este sinonim cu companiile chineze. Companiile americane, europene și sud-coreene conduc calea dezvoltării 5G pe piețele din întreagă lume.

Tehnologia 5G oferă oportunități, dar, aflată în mâini greșite, amenință securitatea națională. După cum a spus secretarul de Stat, Mike Pompeo, competiția cu China pune în discuție libertățile fundamentale pe care fiecare dintre noi le prețuiește.

O rețea 5G nu este doar o rețea pentru comunicații – ea reprezintă o infrastructură esențială pentru economia secolului XXI. La fel cum o rețea de drumuri și autostrăzi ajută indivizii și mărfurile să se deplaseze și ajută la deblocarea potențialului economic, viitoarele rețele 5G vor fi autostrăzi și rute ale economiei digitale.

Trebuie să ne asigurăm că folosim companii care continuă să dezvolte tehnologii 5G de încredere, cum sunt Ericsson, Nokia, Samsung și Qualcomm. Aceste companii reprezintă o soluție la amenințarea provocată de firmele de tehnologie care au legături cu Partidul Comunist Chinez.

Huawei, spre deosebire de aceste companii de încredere, a fost pusă sub acuzare, săptămâna trecută, de Departamentul de Justiție al SUA pentru fraude și complot pentru a fură secrete comerciale. În cadrul schemei pe care a folosit-o de zeci de ani, Huawei a plătit bonusuri angajaților care au furat informații confidențiale de la concurenții din Statele Unite.

Spre deosebire de companiile occidentale, firmele de tehnologie din China trebuie să împărtășească informațiile și tehnologia cu autoritățile militare sau de spionaj chineze. Companiile chineze și clienții lor nu sunt niciodată cu adevărat scutite de supravegherea Partidului Comunist Chinez.

Pentru a menține rețelele noastre sigure și pentru a ne păstra valorile democratice, nu putem avea încredere în aceste firme.

În august 2019, Statele Unite și România au semnat un memorandum de înțelegere prin care s-au pus de acord asupra amenințărilor pe care le reprezintă furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de încredere. Dar nu numai Statele Unite au aceste îngrijorări: în 29 ianuarie, Uniunea Europeană a cerut statelor membre să excludă din sectoarele critice ale rețelelor 5G furnizorii ce prezintă un risc ridicat.

Prezența companiilor chineze în rețelele 5G periclitează securitatea acestora. Singură modalitate de a proteja securitatea 5G este să o construim cu companii în care putem avea încredere. Includerea echipamentelor chineze în orice parte a unei rețele 5G creează riscuri inacceptabile pentru securitatea națională, pentru infrastructură critică, confidențialitatea și drepturile omului.

Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu aliații noștri NATO pentru a construi un viitor digital puternic, sigur și prosper, care să susțină și să ne apere valorile și modul de viață.

1 COMENTARIU

  1. Adică 5G Huawei dăunează grav sănătății pentru că 1)banda lor de frecvență cuprinde și banda alocată armelor psihotronice 2)e pe 3 A cu acțiuni (părți sociale) care nu se înstrăinează și nu se listează la burse. Ce tare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here