Amendă la România TV pentru o știre în care a pus la îndoială faptul că filosoful Mihai Șora trăiește

Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat, joi, cu 55.000 de lei, postul România TV, pentru încălcări ale prevederilor legislaţiei audiovizualului privind informarea corectă a publicului, dar şi pentru o ştire în care se punea la îndoială faptul că filosoful Mihai Şora ar mai trăi.

Potrivit unui comunicat al instituției, CNA, întrunit în şedinţă publică, a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice o serie de sancţiuni.

Astfel, în cazul postului România TV, CNA a stabilit două amenzi, una de 50.000 de lei și alta de 5.000 de lei.

Amenda de 50.000 de lei a fost dată ”pentru încălcări ale prevederilor legislației audiovizualului referitoare la informarea corectă a publicului, respectiv art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual”.

Consiliul precizează că a avut în vedere emisiuni în cadrul cărora au fost aduse acuzații de spionaj la adresa jurnalistei Emilia Șercan și a publicației PressOne. Dintre titlurile afișate pe ecran au fost menționate : „Contraspionajul românesc, în alertă maximă”, „Informații din anchetă : miliardar din România, agent rus” ; „Campanie sălbatică împotriva țării și a premierului” („România de poveste” din 22.01.2022), „Anchetă-bombă despre destabilizarea României” ; „Contraspionajul românesc i-a prins pe reziști” („România te vede” din 30.01.2022). Totodată, mai spune CNA,” în emisiunea din 30.01.2022 s-a prezentat un material video înregistrat (pe ecran partajat), în cadrul căruia s-au menționat implicațiile partidului USR, a altor persoane sau servicii și suma de bani investită pentru presupusa campanie împotriva premierului”.

CNA mai arată că la stabilirea sancțiunii ”s-a avut în vedere și preluarea, în mai multe emisiuni, a unor secvențe audio din declarații ale gazetarului Cristian Tudor Popescu făcute la Digi 24, fără precizarea sursei, inducându-se ideea că acesta s-ar afla în direct, în dialog cu invitații postului România TV (titluri afișate : „Cristian Tudor Popescu intervine în scandalul serii / CTP îl face praf pe George Simion ; De ce îl acuză”). Rapoartele de monitorizare au fost analizate în ședințele din 22, 24.02 și 01.03.2022 și au cuprins emisiuni de știri și dezbateri din perioada 22.01-01.02.2022”.

Cealaltă amendă, de 5.000 de lei, a fost primită de postul România TV, pentru că nu a respectat dispozițiile art. 30 și nici pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „România de poveste”, ediția din 06.11.2021, în cadrul căreia a fost difuzată o știre în care se pune la îndoială faptul că Mihai Șora ar mai trăi și în care s-au făcut afirmații precum „Eu cred că el nu trăiește și că ea scrie în numele lui și-i ia și pensia”.

Filosoful Mihai Şora, în vârstă de 105 ani, este cunoscut pentru luările sale de poziţie şi implicarea civică.

Tot în ședința de joi, CNA a adresat somaţie publică postului Realitatea Plus pentru ediţia emisiunii „Culisele statului paralel”, ediţia din 4.11.2021. În această emisiune s-au făcut comentarii în studio, după difuzarea declaraţiei fostului ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, fără a ţine cont de prevederile art. 66 din Codul audiovizualului, conform cărora „În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.

Citeste mai mult: adev.ro/r86f90

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here