Anchetă specială pentru violenţele de la Capitoliu

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, Nancy Pelosi, a anunţat, luni, seară că va înfiinţa o comisie independentă care va ancheta incidentele petrecute pe 6 ianuarie la Capitoliu, potrivit BBC, preluat de News.ro.

Într-o scrisoare trimisă reprezentanţilor, ea a spus că această comisie va fi constituită pe formatul celei care a investigat atacurile din 11 septembrie 2001 de la New York şi Pentagon.

„Trebuie să aflăm adevărul despre cum s-a întâmplat asta”, a spus Pelosi.

Fostul preşedinte Donald Trump a fost achitat, sâmbătă, de Senatul american privind acuzaţia de „incitare la insurgenţă”, însă democraţii şi unii republicani au susţinut o anchetă independentă referitoare la revolta în care cinci persoane, inclusiv un ofiţer de poliţie, au murit.

Pelosi a spus că locotenentul general din armata SUA Russel Honoré a evaluat, în ultimele săptămâni, nevoile de securitate ale Capitoliului în urma acelor atacuri comise de susţinătorii lui Trump.

„Este clar din descoperirile lui şi din procesul de inculpare că trebuie să aflăm adevărul despre cum s-a întâmplat asta”, a transmis ea.

Comisia va investiga şi raporta „faptele şi cauzele” atacului, a explicat Pelosi, „interferenţa în procesul paşnic de tranziţie a puterii” şi pregătirea şi răspunsul poliţiei Capitoliului şi celorlalte forţe de ordine.

Ea a adăugat că, bazat pe descoperirile lui Honoré, Congresul trebuie să aloce fonduri suplimentare pentru siguranţa membrilor şi a securităţii Capitoliului.

În urma votului de sâmbătă, senatorul republican Mitch McConnell, care a fost pentru achitarea lui Trump, considerând că procesul este neconstituţional, a spus că fostul preşedinte este responsabil pentru atacul de la Capitoliu.

„Preşedintele Trump este încă responsabil pentru tot ce a făcut cât timp a fost în funcţie. Nu a scăpat cu nimic, deocamdată”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here