Anchetatori ai UE vor fi trimiși în Ucraina pentru a ajuta la strângerea de probe privind crimele de război

Uniunea Europeană este gata să trimită echipe de anchetatori în Ucraina pentru a ajuta la colectarea de probe asupra crimelor de război de care sunt acuzate forțele ruse în regiunea Kiev, a anunțat luni președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Autorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți. UE a înființat o echipă de anchetă comună cu Ucraina pentru a colecta probe și investiga crimele de război și crimele împotriva umanității”, a anunțat Ursula von der Leyen, după o convorbire avută cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UE este pregătită să consolideze acest efort prin trimiterea de echipe de anchetă la fața locului pentru a sprijini parchetele ucrainene. Eurojust (agenția de cooperare judiciară a UE) și Europol (agenția europeană de poliţie) sunt pregătite să ofere ajutorul”, a precizat șefa executivului european într-un comunicat.
Este necesar un răspuns global. Există discuţii în curs între Eurojust şi Curtea Penală Internaţională pentru a-şi uni forţele şi Curtea să facă parte din echipa de anchetă comună. O astfel de abordare coordonată din partea autorităţilor ucrainene, a UE, a statelor membre şi a agenţiilor acesteia şi a Curţii Penale Internaţionale va permite ca probele să fie colectate, analizate şi prelucrate în cel mai complet şi eficient mod posibil”, a arătat Von der Leyen.
Ea a mai precizat că l-a însărcinat pe comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, „să urmărească şi să ia legătura cu procurorul general ucrainean”.

Comisia Europeană va oferi tot sprijinul tehnic şi financiar necesar tuturor investigaţiilor conduse de UE”, mai menționează comunicatul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here