Antena 3 și Bogdan Chirieac sperie lumea cu posibilitatea unui război nuclear între SUA și Iran

Bogdan Chirieac a vorbit în platoul Antena 3 despre spectrul unui război nuclear între SUA și Iran, când mai toți analiștii serioși din România și din lume spun că cele două țări vor evita un conflict deschis. Chiar și Donald Trump a spus că SUA au vrut să evite un război, nu să înceapă unul, prin uciderea lui Qasem Soleimani. 

„Eu sper că nu se ajunge la un război nuclear. Ar fi o catastrofă pe care nu o mai poți opri. Să fie foarte clar. Un război nuclear ne va schimba fundamental civilizația” a spus Chirieac la Antena 3. 

Într-un conflict dintre SUA și Iran, singura țară înarmată nuclear este SUA. Regimul de la Teheran, în ciuda eforturilor din ultimele decenii, nu a reușit să obțină o bombă nucleară. Iar arsenalul său convențional este slab. 

„Nu cred că va exista un război deschis, nu cred că nici Iranul nu îşi poate asuma o confruntare, practic, cu toate statele din regiune, pentru că SUA are marea majoritatea a naţiunilor aliate, în timp ce Iranul, în afară de guvernul de la Baghdad, nici nu pot să zic Irakul şi guvernul de la Damasc, are prea puţini aliaţi, iar relaţia mai apropiată, în anumite momente, de Federaţia Rusă şi China, după părerea mea, este una de conjuctură, deci nu s-ar asocia în condiţiile unui conflict deschis cu SUA, sub nicio formă.

Pe de altă parte, este evident, având în vedere şi perspectiva iconoclastă în care era prezentat Soleimani în mediile iraniene, dar şi în afara Iranului, faptul că se gândesc la un anume tip de răspuns, dar aici proporţionalitatea contează cel mai mult” a spus fostul ministru de Externe, Cristi Diaconescu, la Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here