Antony Blinken, la Berlin: Nord Stream 2, un proiect geopolitic rusesc. Este principalul punct de dezacord între SUA și Germania

Secretarul american de stat Antony Blinken a descris miercuri gazoductul Nord Stream 2 drept ”un proiect geopolitic al Rusiei care subminează securitatea Ucrainei şi a altor ţări” europene, adăugând că SUA doresc să se asigure că Rusia nu foloseşte energia ca ”instrument de constrângere” împotriva vreunui stat european, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat american a făcut declarațiile în cazul unei conferințe de presă comună cu șeful diplomației germane, Heiko Maas, la Berlin. Blinken a accentuat că gazoductul Nord Stream 2 este principalul punct de dezacord între Statele Unite și Germania.

Blinken a mai spus, însă, că la momentul instalării la putere a administrației Biden, aproximativ 90% din proiect era finalizat, deci obiectivul administrației americane a fost doar „obținerea unui rezultat pozitiv dintr-o dificilă situație moștenită”.

Aşadar, a continuat el, SUA şi Germania examinează cum pot „produce rezultate foarte credibile şi concrete” pentru a se asigura că Rusia „nu poate folosi” Nord Stream 2 ca „instrument coercitiv împotriva Ucrainei sau oricărei alte ţări”.

La rândul său, ministrul de externe german a spus că Berlinul vrea o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi: „Cunoaştem aşteptările Washingtonului. Este extrem de important pentru noi să ajungem la rezultate pe care şi Washingtonul le poate susţine”, a spus Maas.

Fostul preşedinte american Donald Trump s-a împotrivit şi el proiectului Nord Stream 2, dar fără succes. Succesorul său, Joe Biden, a respins sancţiunile stabilite de Congres împotriva companiei care construieşte gazoductul, argumentând că este în interesul Statelor Unite ca aceste sancţiuni să fie ridicate.

Gazoductul ce uneşte Rusia de Germania pe sub Marea Baltică este construit în proporţie de 95%. Nord Stream 2 va permite dublarea volumului de gaze ruseşti exportate prin acest tronson către Europa şi în paralel diminuarea volumului de gaze ruseşti care tranzitează Ucraina, privând această ţară de importante venituri din taxele de tranzit, pe lângă diminuarea importanţei sale geopolitice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here