Blinken: „Avem o alianţă de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra când vom si atacaţi”

Sursa: Guvernul României

ACTUALIZARE.Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a declarat marţi, după vizitarea unei expoziţii împreună cu premierul Nicolae Ciucă şi ministrul de Externe Bogdan Aurescu, că este minunat să se întoarcă din nou la Bucureşti, el arătând că a fost aici la Bucureşti când preşedintele Clinton şi preşedintele Constantinescu au anunţat lansarea acestui parteneriat strategic şi că a fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspiraţie pentru toată lumea, în căutarea libertăţii, transmite News.ro.

”Este minunat să mă întorc din nou la Bucureşti. Am fost aici la Bucureşti când preşedintele Clinton şi preşedintele Constantinescu au anunţat lansarea acestui parteneriat strategic. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspiraţie pentru toată lumea, în căutarea libertăţii”, a spus Blinken.

Secretarul de stat al SUA a mai spus că nu crede că cei doi preşedinţi ar fi putut în acel timp să îşi închipuie cum va fi situaţia 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic şi relaţiile personale.

”După cum aţi spus, avem o alianţă de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra când vom si atacaţi”, a mai spus Antony Blinken, precizând că au fost construire relaţii puternice şi în domeniul economic, inclusiv în cel energetic.

Secretarul de stat al SUA a menţionat şi relaţiile interpersonale, schimburi în domeniul academic şi cultural, care au dus la schimburi de persoane, idei între cele două ţări.


Știrea inițială. Secretarul de stat american Antony J. Blinken, alături de premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, precum şi reprezentantul Ambasadei SUA la Bucureşti, însărcinatul cu afaceri Davin Muniz au participat, marţi, la expoziţia „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, eseu fotografic care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român şi cel american. Premierul a arătat că este mândru să afirme că ”parteneriatul strategic dintre SUA şi România a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol”, transmite News.ro.

”Este o mare bucurie şi onoare să urez bun venit şefului Departamentului de stat al SUA, Antony Blinken, în Bucureşti. Este un moment foarte important, în care sărbătorim 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic România-SUA”, a declarat premierul Ciucă.

Şeful Executivului a arătat că se bucură pentru că în urmă cu 25 de ani, când a avut loc prin întâlnire cu poporul român a preşedintelui Clinton, Blinken a fost prezent la Bucureşti, în staff-ul preşedintelui SUA.

Nicolae Ciucă a arătat că este mândru să afirme că ”parteneriatul strategic dintre SUA şi România a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol”.

”25 de ani reprezintă un jalon extrem de important, care ne determină să conştientizăm că în 1997 s-a născut o generaţie care a crescut şi s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic”, a mai afirmat Ciucă, exprimându-şi convingerea că această generaţie va face tot ce îi stă în putinţă pentru a apăra libertatea, drepturile câştigate şi valorile democratice.

”De asemenea, sunt convins că această generaţie, împreună cu poporul român, apreciază adevărata relevanţă a partaneriatului strategic dintre SUA şi România, precum şi apartenenţa noastră la NATO şi UE”, a spus premierul Ciucă.

Potrivit premierului, prezenţa lui Antony Blinken la Bucureşti confirmă interesul pe care SUA îl acordă partneriatului strategic dintre România şi SUA.

”Vă asigur că Guvernul României va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru consolidarea şi extinderea acestui partaneriat strategic”, a afirmat Ciucă.

”Componenta politico-militară a parteneriatului strategic este una foarte importantă”, a arătat Ciucă.

Premierul a mulţumit pentru angajamentul SUA pentru prezenţa militară în ţara noastră şi importanţa pe care o acordă întăririi descurajîrii şi apărării pe Flancul estic.

”Desigur, dimenziunea economică este una foarte importantă şi trebuie să apreciez cooperarea economică şi creşterea investiţiilor americane în România”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.

Expoziţia „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic”, un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice şi culturale dintre poporul român şi cel american

Expoziţia fotografică itinerantă este realizată de Ambasada Statelor Unite ale Americii în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a contribuit la expoziţie cu un număr de 20 de fotografii din fluxul de fotografie şi din arhiva foto. De asemenea, Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a contribuit cu 13 fotografii.

Expoziţia se axează pe tema „Noi, Poporul”/ „We the People” care este faimosul preambul al Constituţiei Statelor Unite şi întruchiparea legăturilor umane care formează punţi de înţelegere şi cooperare între popoare. Diplomaţia şi prietenia bilaterală de succes se bazează pe aceste legături şi pe valorile comune pe care le înglobează, precizează Ambasada SUA la Bucureşti.

„Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic” este o expoziţie care surprinde pe larg interacţiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului strategic în anul 1997.

Cele 150 de fotografii cuprinse în această expoziţie creează un cadru personal pentru Parteneriatul strategic, din trecut şi din prezent, şi oferă posibilitatea de a experimenta prietenia şi colaborarea între cele două popoare, într-un nou mod.

Până în prezent, expoziţia fotografică a fost prezentată la Craiova (17 august – 19 septembrie) şi Timişoara (27 septembrie – 24 octombrie).

Din 26 octombrie şi până pe 30 noiembrie, ea este deschisă în Bucureşti.

În continuare, ea „va călători” la Sibiu (8 decembrie 2022 – 10 ianuarie 2023), la Cluj-Napoca (11 ianuarie – 7 februarie 2023), la Iaşi (8 februarie – 7 martie 2023) şi la Constanţa (9 martie – 6 aprilie 2023).

Secretarul de Stat al SUA a ajuns la București. Programul lui Antony Blinken

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here