Antony Blinken: SUA vor avea mijloacele de a împiedica o resurgenţă a Al Qaeda

Antony Blinken

SUA îşi vor păstra mijloacele de a împiedica un atac terorist care va fi lansat de pe teritoriul Afganistanului, în pofida retragerii trupelor lor până la 11 decembrie, decisă de Joe Biden, a afirmat duminică secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Vom avea mijloacele de a vedea dacă există o resurgenţă, o reapariţie a ameninţării teroriste din Afganistan. Vom fi capabili să vedem acest lucru în timp util şi să acţionăm”, a declarat el pe canalul ABC.

Şeful diplomaţiei americane a apărat decizia anunţată miercuri de preşedintele american de a retrage toate trupele din Afganistan până la momentul în care se împlinesc 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie.

Afganistanul a servit atunci drept bază de operaţiuni pentru Al Qaeda pentru lansarea acestor atacuri asupra teritoriului american, ceea ce a declanşat intervenţia militară a SUA şi a aliaţilor lor.

„Ne vom repoziţiona forţele şi mijloacele pentru a ne asigura că putem să ne protejăm de o resurgenţă potenţială” a Al Qaeda în Afganistan, a spus şeful diplomaţiei americane.

Din punctul de vedere al responsabililor din administraţia Biden, ameninţarea teroristă este în prezent diseminată în numeroase locuri din lume şi nu mai este concentrată doar în Afganistan.

Ei au reamintit că talibanii s-au angajat să nu permită unor mişcări ostile SUA să se reinstaleze în Afganistan.

Joe Biden a anunţat miercuri că SUA vor pune capăt celui mai lung conflict din istoria lor. „A venit momentul să punem capăt acestui război fără sfârşit”, a declarat el într-un discurs solemn de la Casa Albă.

Potrivit lui Antony Blinken, SUA trebuie să-şi reorienteze acţiunile şi să le adapteze unei lumi ale cărei ameninţări s-au schimbat.

„Preşedintele crede că trebuie să privim astăzi lumea prin prisma lui 2021 şi nu a lui 2001”, a spus el.

„Ameninţarea terorismului s-a deplasat în alte locuri. Şi avem şi alte subiecte foarte importante pe agenda noastră, printre care relaţia noastră cu China, care merge de la schimbările climatice până la COVID-19. Asupra acestora ne vom concentra energia şi resursele”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here