Antony Blinken: Washingtonul nu doreşte o escaladare cu Iranul, însă va continua să apere Israelul

Sursa: Twitter

Statele Unite ale Americii „nu caută o escaladare”, însă vor continua să apere Israelul după atacul fără precedent al Iranului, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken, informează AFP, citată de Agerpres.

„Nu căutăm escaladarea, însă vom continua să apărăm Israelul şi să protejăm efectivele noastre în regiune”, a declarat Blinken la începutul unei întrevederi la Washington cu prim-ministrul adjunct irakian Muhammad Ali Tamim.

„Cred că acest weekend a demonstrat că Israelul nu trebuie să se apere singur când este victima unei agresiuni, unui atac, şi că el nu va trebui să o facă”, a spus Blinken, condamnând atacul iranian „de o anvergură şi o amploare fără precedent”, primul care a vizat direct Israelul.

Iranul a tras sute de rachete şi drone în noaptea de sâmbătă spre duminică asupra Israelului, ca represalii la un atac sângeros împotriva consulatului său de la Damasc, atac pe care Teheranul l-a atribuit Israelului.

Aproape toate aceste rachete şi drone au fost interceptate de apărarea antiaeriană israeliană cu ajutorul SUA şi altor state aliate.

Blinken a mai informat despre o intensă activitate diplomatică „în ultimele 36 de ore, menită să coordoneze un răspuns diplomatic, pentru a încerca să împiedice escaladarea” în regiune.

Şeful diplomaţiei americane a discutat la telefon cu omologii săi egiptean, iordanian, turc, saudit, britanic şi german, potrivit Departamentului de Stat.

La rândul său, ministrul irakian a declarat că este îngrijorat de posibilitatea ca „întreaga regiune să fie angrenată într-un conflict mai amplu, care să ameninţe securitatea internaţională”. „Prin urmare, îndemnăm toate părţile la reţinere”, a spus el.

Prim-ministrul irakian Mohamed Shia al-Soudani se află luni în SUA, unde urmează să fie primit de preşedintele american Joe Biden la Casa Albă.

NYT: Netanyahu a anulat atacul de represalii imediate asupra Iranului după convorbirea cu Biden

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here