Aproape 700 de cazuri noi de cancer pulmonar, la Institutul Marius Nasta din București, în primele şase luni ale anului

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Aproape 700 de cazuri noi de cancer pulmonar au fost înregistrate la Institutul Marius Nasta din Bucureşti, în primele şase luni ale anului, iar medicii avertizează că peste 60% dintre pacienţi ajung cu metastaze. Potrivit managerului unităţii medicale, Beatrice Mahler, cancerul pulmonar rămâne una dintre cele mai răspândite şi letale forme de cancer în întreaga lume, informează News.ro.

”Cancerul pulmonar rămâne una dintre cele mai răspândite şi letale forme de cancer în întreaga lume, afectând milioane de vieţi atât ale pacienţilor, cât şi ale familiilor acestora. Astăzi este o ocazie de a ne reaminti importanţa conştientizării, prevenţiei şi a sprijinului pentru cei afectaţi de cancerul pulmonar”, a transmis, marţi, managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, de Ziua Mondială de Lupta Împotriva Cancerului Pulmonar.

Potrivit acesteia, numărul cazurilor de cancer pulmonar în Institutul Marius Nasta, în primele 6 luni ale anilor 2021 – 2023, prezintă o variaţie minimă.

”Altfel,  în primele 6 luni ale anului 2021 au fost diagnosticate 702 cazuri de cancer pulmonar,  în primele 6 luni ale anului 2022, 800 cazuri cancer, iar în primele 6 luni ale anului 2023, 694 cazuri cancer pulmonar. Poate mai îngrijorător este faptul că la momentul internării în 2023 procentul de cazuri depistate cu metastaze a fost de 61,39 %, un stadiu în care şansa de a beneficia de o terapie inovativă scade foarte mult, ca urmare a statutului fragil pe care organismul persoanei afectate îl are”, a mai transmis medicul specialist.

Mahler face apel la toată lumea să se informeze privire la factorii de risc şi atrage atenţia asupra nevoii controlului pneumologic pentru fumători, pentru a depista boala într-un stadiu incipient. De asemenea, medicul prezintă factorii de risc, indicaţiile pentru CT şi etapele necesare pentru renunţarea la fumat.

Care sunt principali factor de risc?

  • Fumatul, inclusiv fumatul pasiv,
  • Expunerea la radioterapie, gaz radon, azbest şi alţi agenţi cancerigeni
  • Istoric familial
  • Populaţia în vârstă
  • Obezitatea
  • Abuzul de alcool
  • Infecţii virale

Cine are indicaţie de SCREENING pulmonar?

Fumătorii asimptomatici şi foştii fumători care au vârsta cuprinsă între 50 şi 80 de ani, au fumat 20 de ani sau mai mult şi fie continuă să fumeze, fie s-au lăsat în ultimii 15 ani,  trebuie să beneficieze de un examen  CT cu doze mici,

”Pentru a reduce incidenţa cancerului pulmonar, condiţia esenţială este ABANDONAREA FUMATULUI, indiferent că vorbim de ţigări clasice sau de dispozitive electronice. Dincolo de dependenţa de nicotină, una din cele mai mari provocări pentru fumător este să-şi corecteze dependenţa de gest, iar acest lucru se poate face numai prin educaţie comportamentală”, a mai transmis Mahler.

Care sunt etapele obligatorii pentru un fumător care doreşte să se lase de fumat?

Conştientizarea: Înţelegerea efectelor negative ale fumatului asupra sănătăţii şi a riscurilor asociate acestuia.

Stabilirea motivaţiei: Identificarea motivelor personale pentru renunţarea la fumat şi stabilirea de obiective clare şi realiste.

Identificarea provocărilor: Identificarea factorilor care determină dorinţa de a fuma şi dezvoltarea de strategii pentru a le gestiona eficient.

Dezvoltarea abilităţilor: Învăţarea tehnicilor de gestionare a stresului, de rezolvare a problemelor şi de evitare a situaţiilor care ar putea declanşa dorinţa de a fuma.

Sprijin social: Implicarea în grupuri de suport sau consiliere pentru a împărtăşi experienţe şi a primi sprijin de la alţi oameni care trec sau au trecut prin aceeaşi provocare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here