Sebastian Colţescu a devenit, în ultimele 24 de ore, rasistul nr.1 al arbitrajului mondial pentru că, neinspirat, a ales să-l identifice pe Pierre Webo, oficial la Istanbul Başakşehir, după culoarea pielii. Ce-i drept, nu e clar dacă planeta s-ar fi scandalizat la fel, dacă Webo ar fi fost alb, iar Colţescu ar fi făcut referire la el, spunând „albul ăla“.

Dacă în România, cu mici excepţii, a fost atacat, în mod brutal, în schimb, centralul din Craiova a primit sprijin din străinătate. Paradoxal, chiar din rândul unor foşti fotbalişti de culoare, scrie adevarul.ro.

Sebastian Colţescu a devenit, din păcate, exemplul omului în care mai toţi dau cu picioare, într-un moment în care arbitrul de 43 de ani se află la pământ.  

Chiar dacă e clar că centralul a folosit o formulare neinspirată, atunci când s-a referit la Pierre Webo drept „ăla negru“, amploarea luată de acest caz depăşeşte deja orice limită! Din fericire, sunt şi oameni care încearcă să-l protejeze pe Colţescu care, cu siguranţă, va fi sancţionat dur de UEFA şi scos definitiv din arbitrajul internaţional.

Potrivit Telekom Sport, ultimul nume important care i-a sărit în apărarea românului e John Barnes, o legendă vie a clubului Liverpool.  

Într-o declaraţie oferită pentru Daily Mail, Barnes (57 de ani), fostă extremă, cu 79 de selecţii în naţionala Angliei, a încercat să explice de ce Colţescu s-a referit la Pierre Webo cu apelativul „negru“.  

*Ce a declarat John Barnes?

Dacă sunt singura persoană albă dintr-o cameră sau dintr-un grup, cum altfel poţi să descrii singura persoană albă sau neagră dintr-un grup?   

*Demba Ba (n.r. – atacantul celor de la Istanbul Başakşehir care a sărit la Colţescu) a spus că, dacă ar fi fost alb, nu i-ar fi spus „ăla alb“. Dar dacă există cinci antrenori negri şi un antrenor alb, el (n.r. – Colţescu) ar fi spus „cel alb“. Ce altceva ar putea sau ar trebui să spună?”  

*Arbitrul (n.r. – Ovidiu Haţegan) nu ştie pe cine să sancţioneze, al patrulea oficial (n.r. – Sebastian Colţescu) trebuie să-i spună arbitrului spre cine să se ducă, aşa că îi spune să se ducă spre „cel negru“. Apoi, arbitrul (n.r. – Ovidiu Haţegan) îl poate întreba numele şi-l poate elimina. Funcţia celui de-al patrulea arbitru e doar să-l identifice, nu să-l întrebe numele. Şi dacă a spus „negro“… Dacă acesta e cuvântul românesc pentru negru, ce nu e în regulă?

*Micah Richards, fost jucător la Mancester City

Micah Richards (32 de ani), prezent, marţi seară, în studioul CBS Sports, a vorbit și el cu calm despre incidentele de pe „Parc des Princes“. Potrivit gsp.ro, Richards a explicat că arbitrul de rezervă nu trebuie „decapitat“, întrucât nu se ştie contextul în care a folosit cuvântul „negru“, scrie adevarul.ro.

Fără a cunoaşte contextul în care e folosit un cuvânt, e foarte dificil să sari la o concluzie. Totuşi, văzând reacţia ambelor echipe, poate fi ceva mai mult de atât, dar din ce vedem noi pe imagini, este foarte dificil să-l judec pe al 4-lea oficial, întrucât nu ştiu contextul exact în care a folosit acel cuvânt”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here