Preşedintele grupului Renew Europe din Parlamentul European (PE), Dacian Cioloş, a anunţat într-o postare pe Facebook, că a discutat, marţi, la Paris, cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre „priorităţile politice” ale grupului şi despre „comisarii propuşi să facă parte din echipa” preşedintelui desemnat al Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen.

Dacian Cioloș: „Astăzi și ieri, la Paris, am avut discuții politice consistente cu președintele Emmanuel Macron, cu premierul Edouard Philippe, dar și cu liderul En Marche, Stanislas Guerini. Aceasta a fost prima dintr-o serie de întâlniri cu liderii de stat și de guvern și cu liderii politici care fac parte din grupul politic Renew Europe cu care voi avea discuții în următoarele săptămâni.

Cu președintele Macron am discutat prioritățile politice ale grupului, inițiativa organizării unui summit Renew în această toamnă, dar și despre comisarii propuși să facă parte din echipa Von der Leyen și audierile acestora în Parlamentul European.

Ca să fie clar și pentru cei care încă mai au dubii, în privința comisarilor nominalizați nu am dat și nu dau niciun cec în alb nimănui. Reînnoim Europa este un grup bazat pe integritate, principii, valori și angajament proeuropean.

Evaluarea tuturor comisarilor desemnați, inclusiv a celor aparținând Grupului Renew Europe, pe care îl conduc, va avea la bază trei criterii fundamentale: angajamentul față de valorile europene, integritatea și posibilele conflicte de interese, competența și viziunea în privința portofoliilor pe care le vor conduce. Aceste criterii vor fi aplicate în aceeași măsură tuturor candidaților, indiferent dacă fac parte din familia noastră politică sau nu și indiferent de statul membru care i-a propus”.

Președintele grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, a dat asigurări că toți candidații pentru un post de comisar european vor fi tratați în mod egal, indiferent de naționalitate. „Legat de poziția mea față de candidatul francez Sylvie Goulard, menționată într-un articol din Politico, precizez că vorbele mele nu au fost citate cu ghilimele. Eu am declarat că doamna Goulard trebuie să fie tratată la fel ca doamna Plumb”, a precizat fostul premier.

Săptămâna trecută, Dacian Ciolos, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a declarat în presa externă că i-a acceptat explicațiile colegei Sylvie Goulard, propusă comisar european din partea Franței și susținută de partidul lui Emmanuel Macron, despre acuzatiile de corupție și că o va susține în PE pentru această candidatură.

Candidata franceză la postul de comisar, Sylvie Goulard, este acuzată că ar fi angajat fictiv anumite persoane în cabinetul său de europarlamentar și este anchetată de poliția judiciară din Franța. Reamintim că Rovana Plumb și Sylvie Goulard sunt două dintre cele șase propuneri de comisari europeni asupra cărora planează suspiciuni în chestiuni de integritate. Toți comisarii propuși de președintele Ursula von der Leyen vor fi audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, apoi vor ajunge la votul plenului reunit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here