Argentinienii au readus-o la putere pe Cristina Fernandez, fostul președinte populist acuzat că a ruinat economia țării

Cristina Fernandez de Kirchner, fostul președinte al Argentinei în timpul căruia țara a intrat în incapacitate de plată, s-a reîntors la putere. Dar nu ca șef de stat, ci în funcția de vicepreședinte. Asta deși a fost inculpată de trădare într-un dosar și de coruție în alte cinci cazuri.

Noul președinte al Argentinei este stângistul Alberto Fernandez (nicio legătură de rudenie cu vicepreședinta lui), care s-a impus încă din primul tur în fața liberalului Mauricio Macri.

Preşedintele la final de mandat, Mauricio Macri, de 60 de ani, a cărui popularitate a scăzut puternic anul trecut din cauza gravei crize economice cu care se confruntă ţara, a declarat după ce a votat că „două viziuni concurente despre viitor sunt în joc”.

După ce a votat, Alberto Fernandez a promis să depună eforturi pentru a reduce puternica polarizare politică care afectează ţara, între peronişti şi susţinătorii lui Macri, care a candidat pentru un al doilea mandat.

Image result for alberto fernandez
Cristina Fernandez de Kirchner și Alberto Fernandez

” ‘Noi’ şi ‘ei’ s-a terminat”, a dat asigurări avocatul de 60 de ani. „Trecem printr-o profundă criză economică, fiecare trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru ceea ce se va întâmpla”, a subliniat președintele-ales, potrivit Agerpres.

Mauricio Macri a venit la putere în 2015, promițând schimbarea politicilor populiste duse până atunci de Cristina Fernandez de Kirchner și responsabilitate fiscală, după ce cu un an înainte au fost oprite plățile către creditorii externi. Doar că în ultimii patru ani, starea economiei argentiene s-a agravat iar popularitatea lui Macri s-a prăbușit.

Țara se află în recesiune din 2018, inflația este de peste 50% iar rata sărăciei este de 35,4%, cea mai mare din ultimii zece ani. În plus, Macri a fost nevoit să ia un împrumut de 57 de miliarde de dolari de la FMI, cel mai mare din istoria instituției, ca să evite colapsul complet al țării.

Cristina Fernandez de Kirchner nu mai avea voie la un al treilea mandat așa că varianta candidaturii ca vicepreședinte a fost soluția de a se întoarce la putere. Ea și-a încheiat al doilea mandat de patru ani în 2015, când a lăsat în urmă o țară foarte slăbită.

„În stilul tradițional peronist, Cristina Fernandez a monopolizat puterea și a amuțit criticile. A forțat banca centrală să-i cânte în strună, a cenzurat institutul național de statistică și a hărțuit presa. A încercat și să subjuge justiția, dar aici a avut mai puțin noroc.

Ea lasă în urmă o economie mai slabă decât pare în realitate. Ca și alte țări producătoare de materii prime, Argentina suferă din cauza scăderii prețurilor la exporturi. Pe lângă asta, au fost și probleme pe care le-a creat singure. Guvernul a ținut valoarea peso-ului prea ridicată. A taxat exportatorii de soia și alte produse, pedepsindu-i pe cei mai competitivi producători al țării.

A speriat investițiile străine când a renunțat să plătească datoriile existente și când a refuzat să se înțeleagă cu creditorii. Ca să țină cursul în frâu, a restricționat exporturile. Doamna Fernandez le-a distras atenția argentinienilor prin cheltuieli mari cu ajutoare sociale și cu subsidii la energie.” a scris The Economist în 2015. Când a plecat de la palatul prezidențial, Cristina Fernandez a lăsat în urmă un deficit de 5,9% și o inflație mare.

Alberto Fernandez, noul președinte, are o relație veche cu familia Kirchner. A fost șeful de cabinet al lui Nestor Kirchner, fostul soț și predecesorul Cristinei în fruntea țării. Din această postură, a negociat cu FMI și cu creditorii după colapsul financiar al Argentinei din 2001. Susținătorii noului președinte spun că acesta își va urma propriul curs, dar majoritatea argentinienilor către că fosta șefă de stat va trage sforile în fundal.

Totuși, unii analiști cred că revenirea Cristinei Fernandez nu ține de politică, ci de probleme personale. Ea a fost inculpată pentru trădare, pentru că ar fi ascuns implicarea Iranului într-un atentat terorist din Buenos Aires din 1994 asupra unui centru cultural evreiesc. În plus, este anchetată în alte cinci dosare de corupție. Ea nu a putut fi judecată, deoarece beneficiază de imunitatea dată de funcția de senator. În plus, în calitate de vicepreședinte, trage speranță că ar putea fi grațiată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here