Armata rusă dezminte că a cauzat prăbuşirea unei drone americane în Marea Neagră. Un avion de recunoaştere maritimă de tip P-8A Poseidon zbura în cerc deasupra coastelor României

Armata rusă recunoaşte că două avioane de vânătoare ruseşti au interceptat marţi o dronă americană la Marea Neagră, însă dă asigurări că nici nu au lovit-o şi nici nu i-au cauzat prăbuşirea, contrar acuzaţiilor Statelor Unite, relatează AFP, citată de News.ro.

”În urma unei manevre brutale (…),. drona (de tip) MQ-9 a început un zbor necontrolat, a pierdut altitudine şi a lovit suprafaţa apei”, anunţă Ministerul rus al Apărării, care precizează că cele două avioane de vânătoare nu au deschis focul şi nu au avut ”contact” cu drona.

”Drona noastră (de tip) MQ-9 efectua operaţiuni în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de către un avion rusesc, cauzând prăbuşirea şi pierderea MQ-9”, a anunţat comandantul Forţelor Aeriene americane în Europa, generalul James Hecker.

Este pentru prima oară de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie 2022, când un stat membru NATO, care suţine Ucraina, recunoaţte că pierde echipament pe care-l operează el însuşi în această regiune puternic inflamată.

 

UN ACT ”NECHIBZUIT”

”Este un act periculos şi neprofesionist din partea ruşilor”, a subliniat generalul american, care a subliniat că ”dronele Statelor Unite şi aliaţilor lor vor continua să opereze în spaţiul aerian internaţional” şi care i-a îndemnat pe ruşi ”să se comporte în mod profesionist”.

”Acţiunile agresive ale echipajelor ruseşti ar putea conduce la erori de calcul şi la o escaladare nevoită”, insită armata americană într-un comunicat.

O coliziune pare să fi avut loc în spaţiul aerian, în largul oraşului ucrainean Odesa, potrivit Institutului Naval American.

Potrivit site-ului FlightRadar24, un avion de recunoaştere maritimă de tip P-8A Poseidon (foto) zbura în cerc deasupra coastelor României, după ce a decolat de la baza aeriană Sigonella, în Italia.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a denunţat un ”act nechibzuit” din partea Rusiei şi a subliniat că au mai avut loc interceptări, în trecut, de drione americane de către avioane ruseşti, dar că acest incident este ”unic”, în msăura în care a condus la pierderea acestei drone americane de tip Reaper.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here