Armenia acuză Turcia că a trimis mercenari în Nagorno-Karabah. Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Foto: Twitter

Turcia ar fi trimis mercenari din Siria să lupte alături de azeri în Nagorno-Karabah. Pe de altă parte, prin vocea președintelui Recep Tayyip Erdogan, Turcia acuză și ea Armenia, transmite The Times.

Ministerul de Externe al Armeniei susține că deține informații cu privire la recrutările pe care turcii le-au făcut în Orientul Mijlociu.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului a acuzat Ankara că recrutează mercenari din Orientul Mijlociu pentru a lupta împreună cu forțele azere în Nagorno-Karabah. Totodată, Erevanul a acuzat Ankara că a trimis arsenal militar în regiune, precum drone și avioane militare.

De cealaltă parte, Erdogan a răspuns acuzelor Armeniei și vorbește despre Nagorno-Karabah ca o regiune aflată sub „ocupație” armeană. Președintele turc spune că „regiunea va reveni la pace și armonie” imediat după ce „Armenia va părăsi teritoriul pe care îl ocupă”.

Între timp, o reuniune de urgenţă cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din regiunea disputată Nagorno-Karabah urmează să aibă loc marţi la cererea unor ţări europene, au afirmat luni surse diplomatice, relatează AFP, citată de Agerpres.

Germania şi Franţa sunt la originea acestei iniţiative, dar alte state europene – Estonia, Belgia, Regatul Unit – o susţin, au precizat sursele citate.

Survenită în plină Adunare generală a ONU, izbucnirea violenţelor în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, susţinută de Erevan, provoacă temeri privind un război major între Azerbaidjan şi Armenia în Caucazul de Sud, unde Ankara şi Moscova îşi dispută influenţa.

De duminică, au loc confruntări între forţele enclavei separatiste, susţinută politic, militar şi economic de Armenia, şi cele din Azerbaidjan, acestea fiind cele mai violente din 2016.

Armenia a decretat duminică legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah.

Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah, regiune din interiorul teritoriului azer, dar populată majoritar de etnici armeni. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here