Atacul asupra sediului FSB | Identitatea atacatorului, făcută publică: „Obsedat de forța armelor”, fost agent de pază al unei ambasade

Apar noi detalii privind atacul de joi asupra sediului serviciilor secrete ruse (FSB) din centrul Moscovei, la mică distanță de Kremlin.

Poliția a făcut public numele autorului atacului – Evgheni Maniurov, în vârstă de 39 de ani, un pasionat de arme.

Maniurov locuia cu mama sa în orașul industrial Podolsk, la 40 de kilometri de Moscova, potrivit Rossiiskaya Gazeta, ziarul oficial al Guvernului rus.

Presa rusă îl portretizează pe atacator drept un om singuratic și „obsedat de forța armelor”. La momentul atacului, Evgheni Maniurov era șomer, dar lucrase anterior ca agent de pază, inclusiv la Ambasada Emiratelor Arabe Unite din capitala rusă.

Recent, Mariunov s-a calificat pe locul al treilea la un concurs de tir organizat de un grup sportiv paramilitar care a activat în perioada sovietică, fiind apoi reabilitat de președintele Vladimir Putin în 2009.

Polițiștii au găsit în locuința atacatorului mai multe arme de foc. Bărbatul a folosit în momentul atacului o mitralieră Kalașnikov.

Motivul asaltului rămâne încă neclar. Însă cotidianul Kommersant scrie că Mariunov ar fi scandat lozinci „tipice Statului Islamic”.

De asemenea, mama sa spune că el a avut „în ultimul timp conversaţii telefonice cu arabi”. „Nu am înţeles nimic, vorbeau în engleză”, a declarat ea.

Atacul asupra sediului FSB a avut loc la scurt timp după conferința anuală de presă susținută de liderul de la Kremlin, iar acest detaliu nu este unul aparent, ci atacatorul ar fi planificat totul astfel încât să coincidă cu evenimentul media, a precizat o sursă FSB pentru agenția Reuters.

Autorităţile au oferit foarte puţine informaţii despre atacul de joi seară.

Un agent FSB a murit, cinci persoane au fost rănite, dintre care un singur civil, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Comitetului rus de investigaţii, citată de agenţia de presă de stat TASS.

Evgheni Mariunov a fost împușcat mortal de un lunetist FSB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here