VIDEO | Ce va face Dodon după căderea Guvernului Sandu. Previziunile unui expert britanic

Socialiștii ies cei mai câștigați din coagularea coaliției dintre PSRM și Blocul ACUM, iar stabilitatea unui Executiv atât de eterogen nu este punctul forte al noii formule politice de la Chișinău, explica cum o lună, pentru Universul.net, Jonathan Eyal.

Expert în apărare și securitate la Royal United Services Institute, din Londra, prof. Eyal atrăgea cu acea ocazie atenția asupra particularităților lui Igor Dodon, un lider pro-rus diferit de predecesorii săi prin înclinația mare de a se subordona intereselor Rusiei lui Vladimir Putin.

În contextul fierbinte al căderii Guvernului Maia Sandu, prin moțiune de cenzură depusă de socialiștii lui Dodon, reluăm aici interviul video acordat Universul.net de către Jonathan Eyal, la începutul lunii octombrie.

  • Mi se pare că dacă alegerile merg într-un anumit fel și socialiștii pun mâna și pe Parlament, toate structurile vor fi la dispoziția lui Dodon.
  • Repet, Dodon mi se pare o persoană distinctă de alți pro-moscoviți de la Chișinău. Adică el are o atitudine mult mai strategică de cooperare activă cu Moscova, nu pasivă, cum poate am avut în trecut la alți lideri socialiști.
  • Părerea mea personală este că socialiștii vor câștiga mai mult decât Maia Sandu. Deci prima întrebare este dacă coaliția poate să continue. Dacă nu, din păcate, Moldova va plăti un preț destul de mare.
  • Nu mi se pare că domnul Dodon are foarte mare interes să în integrarea europeană a Moldovei. Să nu uităm de Ianukovici, care a fost răsturnat în 2014 din funcția de președinte al Ucrainei… Domnul Dodon acceptă în linie generală poziția lui Vladimir Putin, prin care Uniunea Europeană este văzută ca o organizație dușmănoasă, nu foarte diferită de NATO, să zicem.
  • Dacă puterea de la Chișinău este controlată de socialiști, cred că vom merge înapoi cu mulți ani din punct de vedere al integrării în Europa, în orice fel. Mi se pare mai mare șansa de integrare cu Moscova.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here