AUDIO | Șeful MI 6 povestește cum schimbă secolul XXI spionajul. Și ce probleme pun China, Rusia, Iran

Sursa: Pixabay

Într-un rar interviu, acordat The Economist, Richard Moore, șeful Serviciului Secret de Informații al Marii Britanii, descrie prioritățile și planurile MI6.

<< În primul său discurs public de la instalare, Richard Moore spune că serviciul trebuie să „devină mai deschis pentru a rămâne secret”. În podcastul „The Economist Asks”, gazda Anne McElvoy și Shashank Joshi, editorul The Economist, îl întreabă pe domnul ce înseamnă mai exact acest lucru în practică.

Șeful spionilor, la care referirea tradițională se face prin apelativul „C”, descrie „spiritele animale antreprenoriale” pe care speră să le atragă prin ridicarea vălului de pe planurile și provocările MI6. Poate atragerea de talente tehnologice să ofere serviciilor de informații britanice puterea de care a surmonta dificultățile în raport cu rivalii mai mari, precum Rusia și China?

China, spune domnul Moore, constituie cea mai presantă prioritate a serviciului. Pe lângă ceea ce el numește „câmpul cheie de luptă” și creștere exponențială a „suprafaței de atac digital” în sfera tehnologiei și culegerii de date, capcanele datoriilor amenință să erodeze încet suveranitatea altor state, pe măsură ce China câștigă din ce în ce mai multă influență pe piețele emergente.

O provocare cheie, spune el, va fi afirmarea și apărarea valorilor democratice occidentale, asigurând în același timp „cooperarea Chinei în problemele transnaționale cheie”, inclusiv în „cea mai mare problemă dintre toate” – schimbările climatice.

Gazdele de la The Economist îl întreabă, de asemenea, pe domnul Moore care crede că ar putea fi următorii pași ai lui Vladimir Putin în timp ce acesta adună forțe militare în jurul Ucrainei și cum pot fi gestionate în tandem amenințările gemene din Rusia și China.

„Vladimir Putin… chiar crede că Rusia, în secolul XXI, are dreptul de a impune limite suveranității țărilor de la periferia sa”, spune el. „Și asta e o problemă”. Totuși, adaugă acesta, dl Putin riscă să-și subestimeze omologii de la Washington.

În ciuda unui accent puternic pus pe tehnologie, afacerea cu informații este „totuși, fundamental, o chestiune de construire a unei relații cu semenii”, arată el. „Asta nu s-a schimbat. Așa că am nevoie de ofițeri care pot construi relații de încredere cu oameni care își asumă riscuri semnificative pentru a lucra cu noi”. Dar, pe măsură ce adversarii își construiesc capacități de supraveghere extraordinare și după asasinatele mult mediatizate ale agenților ruși, îl întrebăm pe domnul Moore cum continuă serviciile britanice de informații să le garanteze protecția agenților lor.

În acest podcast, dl Moore descrie, de asemenea, lecțiile cheie din ultimele două decenii de combatere a terorismului, după ce campania din Afganistan s-a terminat cu un eșec, dar și care sunt speranțele sale de a ține în loc capacitățile nucleare ale Iranului, pe fondul discuțiilor șovăielnice. Și, după ce și-a cerut scuze comunității LGBT+ pentru regulile istorice care interzic persoanelor homosexuale să slujească în serviciul de informații, el își descrie hotărârea de a contracara miturile din jurul MI6 și „de a fi ultimul șef selectat dintr-o listă scurtă exclusiv masculină, albă și heterosexuală”. >>

Anatomia unei izolări. China se retrage într-un buncăr periculos creat de Xi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here