Aung San Suu Kyi rămâne fără Premiul Saharov

Sursa: Wikipedia

Conferinţa preşedinţilor din Parlamentul European (PE) a decis joi să o suspende oficial pe Aung San Suu Kyi din Comunitatea Premiului Saharov, distincţie acordată de legislativul european, indică un comunicat al PE, preluat de Agerpres.

Decizia luată de Conferinţa preşedinţilor (ce îi reuneşte pe preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor politice europarlamentare) de a o exclude pe Aung San Suu Kyi din toate activităţile Comunităţii Premiului Saharov este un răspuns la eşecul său de a lua măsuri şi la acceptarea de către ea a crimelor contra comunităţii rohingya din Myanmar.

Comunitatea Premiului Saharov conectează eurodeputaţi, laureaţi Saharov şi societatea civilă în scopul sporirii cooperării privind drepturile omului, în Bruxelles şi pe plan internaţional. Ea serveşte drept canal de comunicare care le permite laureaţilor Premiului Saharov şi Parlamentului European să acţioneze în comun în cazuri de încălcare a drepturilor omului.

În 1990, Parlamentul European i-a acordat Premiul Saharov liderei opoziţiei birmaneze Aung San Suu Kyi, considerată un simbol al luptei pentru democraţie din ţara sa. Un an mai târziu, ea a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, decernat anual şi în valoare de 50.000 de euro, a fost introdus în 1988 de Parlamentul European, iar primul laureat a fost Nelson Mandela. Este acordat celor care au o contribuţie excepţională în lupta pentru drepturile omului în întreaga lume. Premiul, numit în onoarea fizicianului şi disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de către Parlamentul European.

Nominalizările pentru acest premiu pot fi făcute de grupurile politice din Parlamentul European sau de cel puţin 40 de eurodeputaţi. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here