AUR | Călin Georgescu, „ode” lui Zelea Codreanu și Ion Antonescu. Asasinarea lui Iorga: mistificare a istoriei / Reacții

Foto: INQUAM/Liviu Chirica

Preşedintele de onoare propus de AUR, Călin Georgescu, afirmă, după ce i-a plasat pe Corneliu Zelea Codreanu şi Ion Antonescu între eroii neamului, că ”toţi au făcut şi fapte bune şi altele mai puţin bune”. ”Istoria a fost mistificată”, susţine Georgescu, precizând că este rolul istoricilor să dovedească acest lucru, transmite News.ro.

Întrebat luni seară, la Antena 3, dacă nu se teme că este izolat, pe plan intern şi extern, când îi plasează între eroii neamului pe Corneliu Zelea Codreanu şi Ion Antonescu, Călin Georgescu a răspuns: ”Toţi au făcut şi fapte bune şi altele mai puţin bune, dar, în general, un lider autentic este cel care spune adevărul şi dacă nu spui adevărul nu ai cum să fii lider (…) mai trebuie menţionat că istoria a fost mistificată”.

Călin Georgescu a mai afirmat: ”Cred că este bine să păstrăm un echilibru. Istoria este a noastră, au fost şi fapte bune au fost şi fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să dovedească acest lucru şi este treaba lor, nu e treaba noastră. Din punctul meu de vedere, faţă de martiri nu pot să am păreri, dar pot să spun că sunt parte din istoria noastră şi rămân în istoria noastră naţională”.

Întrebat cum se raportează la Holocaust, de care este general considerat vinovat mareşalul Ion Antonescu, Călin Georgescu a declarat: ”Trebuie să ai respect oriunde suferinţă este pe această planetă, însă în faţa suferinţei poporului român eu îngenunchez.

Anul trecut, într-o înregistrare video, Georgescu i-a plasat pe Corneliu Zelea Codreanu şi Ion Antonescu între eroii neamului românesc: ”Neamul românesc (…) a trăit prin Ştefan cel Mare, Mihai VIteazu, Horia, Avram Iancu, Kogălniceanu, Cuza, Corneliu Zelea Codreanu, mareşalul Ion Antonescu şi mulţi, mulţi alţi eroi”.

Recent, copreşedintele AUR, George Simion, a anunţat că Georgescu, pe care formaţiunea l-a propus pentru funcţia de premier, a acceptat să devină preşedinte de onoare al AUR.

Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România, Maximilian Katz, directorul Centrului pentru monitorizarea și combaterea antisemitismului în România, și Alexandru Muraru, consilierul premierului pe probleme de xenofobie și antisemitism și deputat PNL de Iași, au reacționat în urma declarațiilor făcute de președintele de onoare al AUR, Călin Georgescu, luni seară, la Antena 3.

”AUR, grupare extremistă și antisemită”, ”O eroizare a liderilor fasciști, politică extremistă”, ”Un partid politic are oficial azi misiunea reabilitării Mișcării Legionare” – sunt doar câteva dintre reacțiile celor trei în puncte de vedere, transmise pentru G4Media. Ele pot fi accesate – AICI

Promovat intens și de propaganda rusă

Călin Georgescu este de multă vreme și un „alintat” al propagandei ruse în România, date fiind pozițiile „prietenești” pe care le-a avut de-a lungul timpului față de conducerea acestei țări.

Un astfel de episod a avut loc în toamnă, cu ocazia protestului anti-vaccinist la care AUR sunase mobilizarea, când propaganda rusă a umflat evenimentul folosindu-se, printre alții, și de Călin Georgescu.

Un altul s-a consumat în primăvara anului trecut, Universul.net relatând la vremea respectivă, iar acum îl redăm, mai jos.


Propunerea de premier a AUR, Călin Georgescu, este elogiat de propaganda rusă (în speță site-ul Sputnik), după un interviu la ”Mădălin Ionescu Show”, în care Georgescu adusese el însuși elogii Rusiei și criticase vehement SUA și orientarea strategică, pro-Vest, a României.

Materialul este plimbat și pe grupurile de Facebook „specializate” ale propagandei ruse din România, ca și de fanii co-președintelui AUR, George Simion.

Circul geopolitic făcut de cel pe care „patrioții” de la AUR l-au propus prim-ministru a fost total. Pe tema ucraineană, în condițiile în care Rusia este statul agresor, iar în urma acestui comportament a rezultat smulgerea unei părți a teritoriului (Crimeea) și decuplarea alteia de centrul politic și economic (zona Donbas), Călin Georgescu are certitudini cu sens unic, imposibil de împăcat cu realitatea din teren:

  • „Situația din Ucraina este în mod clar manipulată, în interesul de a declanșa un conflict care să ajute financiar complexul militar al Statelor Unite, industria militară a SUA”.
  • „Rusia nu este o țară lașă – și sigur își va proteja compatrioții”.
  • „Rusia este extrem de bine pregătită – și nu cred că va cădea în plasa întinsă”.

„Și, care e șansa noastră?”, întreabă Mădălin Ionescu, în contextul amplificării tensiunilor din Donbas? ”V-am spus mai devreme – este înțelepciunea rusească să nu intre în așa ceva! România nu este pregătită cu nimic pentru un asemenea lucru. Răspunsul lui Georgescu vine ghiulea. „Înțelepciunea rusească”.

Prestația a fost aplaudată la scenă deschisă de Sputnik, care printre citatele din apropiatul AUR inserează cele mai stridente etichete: „tehnocrat providențial”, „învăluit într-o aură de mister”, „văzut ca deținătorul soluțiilor salvatoare pentru România”, „implicat în cercuri ocultate ale organizațiilor puterii internaționale”, „un patriot”, iar aparițiile sale în presă – „evenimente remarcabile”.

Despre iminenta invazie rusă în Ucraina. Cum să-ți alegi tabăra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here