Kuleba: Ceea ce nu apreciem este ipocrizia. Din fericire, nu e cazul României / Va dona România MiG-urile? Răspunsul lui Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a afirmat, întrebat dacă România va dona Ucrainei avioanele MiG-21, că ţara noastră, ca stat membru al UE şi NATO este extrem de responsabilă în sprijinul acordat Ucrainei, însă „lucrurile sunt într-o evoluţie permanentă şi nu cred că este bine să vorbim foarte mult public despre aceste lucruri”. La rândul său, ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kuleba a precizat că a discutat acest subiect cu premierul Nicolae Ciucă şi cu omologul său, însă decizia este la latitudinea fiecărei ţări, în funcţie şi de interesul naţional.

„Pot să vă asigur, cu toată seriozitatea, că România, ca stat membru al UE şi NATO, este un stat extrem de responsabil şi asumat faţă de obligaţiile sale internaţionale, faţă de sprijinirea Ucrainei în toate domeniile, respectiv faţă de partenerii noştri fie ei cu caracter strategic mai îndepărtaţi sau apropiaţi geografic. UE sprijină aceste demersuri, NATO şi statele membre sprijină aceste demersuri, dar aşa cum au spus şi domnul premier şi domnul preşedinte, lucrurile sunt într-o evoluţie permanentă şi nu cred că e bine să vorbim foarte mult public despre aceste lucruri”, a declarat Bogdan Aurescu, întrebat vineri într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba, dacă a discutat cu premierul Ciucă despre nevoie Ucrainei cu privire la tehnica militară şi dacă România va oferi ajutor în acest sens.

La rândul său, ministrul de Externe din Ucraina a precizat că a discutat cu prim-ministrul Ciucă şi cu omologul său român despre posibilitatea ca acele MiG-uri ale Armatei Române să fie donate Ucrainei. El a mai spus că Ucraina a trimis o listă cu armament tuturor statelor aliate şi înţelege foarte bine ajutorul pe care unele îl pot acorda.

„Avem aceleaşi nevoi la fel ca alte state membre ale UE. Am ridicat această chestiune cu premierul şi domnul ministru şi apreciez abordarea lor constructivă. Avem o abordare foarte corectă a tuturor ţărilor care sunt pregătite şi doritoare să facă ceva. Am distribuit aceeaşi listă către toţi membrii NATO şi UE. România cunoaşte această listă. Dacă fiecare ţară decide să ne ofere un singur articol de pe lista respectivă vom obţine ceea ce avem nevoie. Totuşi, lăsăm la latitudinea ţării voastre să decidă ce vrea să facă. Este interesul naţional pe care trebuie să îl luaţi în considerare. Unele ţări nu vor să livreze anumite arme pentru că nu vor să aibă relaţii proaste cu Rusia. Ceea ce nu apreciem este ipocrizia. Din fericire, nu este cazul României. Ţara voastră a fost sinceră şi deschisă de la început”, a explicat Kuleba.

Oficialul ucrainean a adăugat că, războiul este momentul adevărului, iar România şi-a arătat adevărat faţă şi anume cea a unui prieten sincer care ia acţiuni şi oferă sprijin Ucrainei.

„Războiul e momentul adevărului şi toată lumea îşi arată adevărata faţa în vremuri de război, iar România a arătat faţa unui prieten sincer care ia acţiuni şi oferă sprijin specific Ucrainei. Nu vom uita asta niciodată şi, după ce vom sărbători victoria comună, sunt sigur că ambele ţări vor sta la masa şi vor evalua situaţia într-un fel în care vom găsi toate soluţiile comune la toate problemele noastre”, a completat Dmytro Kuleba.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a susţinut că nu există, în acest moment, o decizie a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind antrenarea unor „insurgenţi” sau mercenari pe teritoriul ţării noastre care să intervină în apărarea Ucrainei.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca România să doneze Ucrainei armament şi avioanele MiG-21 LancerR ţinute la sol, liderul PSD a afirmat că acest lucru „este posibil”, în funcţie de evoluţia situaţiei din ţara vecină aflată în război.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here