Avertisment britanic: O invazie în Ucraina se va sfârși ca războiul sovietic din Afganistan și conflictul din Cecenia, cu pierderi enorme de vieți

Foto: Wikimedia Commons

Șefa diplomației britanice, Liz Truss, a avertizat că o invazie militară a Rusiei în Ucraina va duce la un „haos teribil” și pierderi de vieți de proporțiile războiului sovietic din Afganistan. 

În discursul pe care l-a susținut în Australia, la Institutul Lowy din Sydney, ministrul de Externe al Marii Britanii l-a îndemnat pe Vladimir Putin să „renunțe și să se retragă din Ucraina înainte de-a comite o greșeală strategică masivă”. Kremlinul, a spus Truss, „n-a învățat lecțiile istoriei” și o „invazie va duce doar la un haos teribil și la pierderi de vieți omenești, așa cum știm din războiul sovieto-afgan și din conflictul din Cecenia”, relatează The Guardian.

Liz Truss a apreciat că dictaturile sunt acum mai încrezătoare decât au fost vreodată după sfârşitul Războiului Rece, iar britanicii şi aliaţii lor din „lumea liberă” trebuie să reacţioneze împreună la ameninţările globale, să îşi întărească legăturile cu democraţiile din regiunea indo-pacifică şi „să se opună agresorilor globali” care fac uz de dependenţa economică pentru a-şi atinge obiectivele.

Truss şi colegul ei de la Apărare, Ben Wallace, s-au întâlnit vineri la Sydney cu omologii lor australieni la consultările ministeriale bilaterale (AUKMIN) care au loc în fiecare an. S-a discutat despre un contract de achiziţie a unor submarine nucleare pentru Australia.

Ministrul australian al apărării, Peter Dutton, a declarat că nu există un proiect de amplasare a unei baze militare britanice în Australia, chiar dacă marina militară britanică şi-a sporit prezenţa în Pacific.

Cele două ţări au semnat acorduri de finanţare a infrastructurii în regiune, pentru a contracara influenţa Beijingului.

The Spectator: Dacă va fi război, Germania se va alia cu Rusia?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here