Reacția USR la proiectul de desființare a SIIJ

Foto: INQUAM/OCtav Ganea

Vicepreşedintele USR Stelian Ion a afirmat, vineri, că proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie anunţat ministrul Cătălin Predoiu „ştirbeşte” competenţa DNA de a ancheta cazurile de corupţie în care ar putea fi implicaţi magistraţi, transmite Agerpres.

„Este ceea ce şi-au dorit mereu, de la preşedintele Iohannis, până la PSD, PNL şi UDMR. Care va fi următorul pas, să ia de la DNA şi alte competenţe de a ancheta fapte de corupţie? Ministrul Predoiu acţionează în mod conştient pentru slăbirea DNA şi a luptei anticorupţie. Preşedintele Iohannis şi coaliţia pe care instalat-o la butoane vor magistraţi slabi, timoraţi, care să răspundă comenzilor politice”, a scris fostul ministru al Justiţiei, pe Facebook.

În opinia sa, proiectul de desfiinţare a SIIJ prezentat de Predoiu „încalcă flagrant” una dintre cerinţele principale ale rapoartelor MCV şi avizele Comisiei de la Veneţia şi anume refacerea competenţelor Parchetelor specializate – DNA şi DIICOT.

„Găselniţa lui Predoiu de a trimite dosarele la mai multe Parchete din teritoriu, pentru a nu se putea spune că le mută la o altă structură după chipul şi asemănarea SIIJ, este ridicolă şi nu rezolvă adevărata problemă. Adevărata problemă este slăbirea DNA. Iar faptul că noua structură va avea coordonare şi nucleu central arată că, până la urmă, SIIJ nu se desfiinţează, ci se re-înfiinţează. La fel de ridicolă este invocarea modelului organizării Parchetului European pentru a justifica o nouă SIIJ, mutată la Parchetul General”, a adăugat Stelian Ion.

El a menţionat că desemnarea procurorilor de la Parchetele de pe lângă Curţile de apel şi de la nivel central, de la Parchetul General, de către plenul CSM, nu doar de Secţia pentru procurori, „va transfera şi asupra selecţiei acestora lipsa de credibilitate şi suspiciunile care planează acum” asupra CSM.

„În primele săptămâni la minister, Cătălin Predoiu a fost preocupat să câştige liniştea unor magistraţi şi a unor reprezentanţi CSM: a majorat prin ordin salariile din sistem, deşi putea să mai aştepte cât timp mai sunt procese pe rol, a asigurat cvorum la şedinţele CSM, în ciuda semnalelor de alarmă transmise de câţiva reprezentanţi ai CSM privind suspiciuni de nelegalitate la nivelul Consiliului. Este imaginea clară a politicianului gata să tranzacţioneze orice pentru liniştea lui şi a prietenilor politici. De fapt, ministrul Predoiu a revenit la ceea ce l-a consacrat în mandatul trecut: băiatul de mingi al preşedintelui Iohannis”, a scris Stelian Ion.

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică, vineri, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, a anunţat ministrul Cătălin Predoiu.

Predoiu a explicat, într-o conferinţă de presă, că, după desfiinţarea SIIJ, competenţele acesteia vor fi preluate de o structură inspirată din modelul Parchetului European, cu 12 procurori la centru şi 30 în teritoriu. El a adăugat că procurorii din Parchetul General vor fi propuşi Plenului CSM de către procurorul general, iar procurorii de la Parchetele de pe lângă Curţile de apel vor fi propuşi Plenului CSM de către prim-procurorii acestor structuri.

Record după record de cazuri de Covid în România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here