Avertismentul șefului diplomației europene: UE riscă să rămână fără armament pe fondul războiului din Ucraina

Stocurile de armament ale UE sunt foarte scăzute, pentru că țările membre continuă să trimită arme și muniție în Ucraina, a avertizat luni șeful duplomației europene, Josep Borrell, în timpul unei dezbateri cu parlamentarii europeni.

Șeful UE pentru politică externă a cerut statelor membre să își coordoneze mai bine cheltuielile cu materialele militare, potrivit The Guardian .

”Stocurile militare ale majorității statelor membre au fost, nu aș spune epuizate, dar epuizate într-o proporție mare, ca urmare a sprijinului oferit ucrainenilor”, a declarat Borrell.

”Trebuie refăcute, iar cel mai bun mod de a reface stocurile este să facem asta împreună. Va fi mai ieftin”, a adăugat șeful diplomației UE.

El a mai precizat că, dacă țările UE continuă să-și extindă capacitățile militare în același mod, „rezultatul va fi o mare risipă de bani”.

Borrell a recunoscut că statele UE ar fi trebuit să înceapă să antreneze forțele armate ale Ucrainei în urmă cu un an, cu câteva luni înainte ca Rusia să-și lanseze invazia, după ce mai multe țări membre au cerut o astfel de operațiune.

Dacă UE ar fi răspuns la momentul respectiv, „ne-am afla într-o situație mai bună”, a spus el. ”Din păcate nu am făcut-o, iar astăzi regretăm. Regretăm că în august anul trecut nu am dat curs acestei solicitări”, a mai spus șeful diplomației UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here