Azomureş | Ministrul Mediului: Au fost trei incidente majore în câteva zile. Toate instalaţiile din ţară vor fi verificate

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, după explozia de la Azomureş, în urma căreia un bărbat a fost rănit, că cel mai important este ca autorităţile să fie sigure că nu există consecinţe asupra calităţii aerului şi sănătăţii populaţiei, menţionând că au fost trei incidente majore în doar câteva zile şi trebuie aflat dacă este o coincidenţă sau mai sunt şi alte instalaţii în ţară cu riscuri, transmite News.ro.

Tanczos Barna a anunţat miercuri, că toate instalaţiile similare din ţară vor fi verificate.
“În acest moment, cel mai important este să fim siguri că nu există consecinţe asupra calităţii aerului şi sănătăţii populaţiei, în urma acestui incident. Însă este foarte important să aflăm şi de ce s-a întâmplat. Am propus colegilor din Guvern să realizăm un control comun al autorităţilor statului – GNM, IGSU şi ISCIR – la toate instalaţiile guvernate de Directiva SEVESO privind riscurile de accidente majore ale anumitor activităţi industriale. Constatăm că am avut 3 incidente majore în doar câteva zile şi trebuie să aflăm rapid dacă este doar o coincidenţă, sau mai sunt şi alte instalaţii în ţară care prezintă astfel de riscuri”, a transmis ministrul Mediului.
Miercuri, la ora 1:02, pe platforma combinatului chimic Azomureş, în cadrul instalaţiei Amoniac 3, a avut loc o explozie urmată de incendiu în zona coloanei de sinteză a amoniacului.

“Cauza incidentului: fisurarea unei conducte prin care se transportă gaz de sinteză la presiune foarte mare (hidrogen si oxid de carbon). Instalaţia amoniac 3, în luna iunie a fost în revizie tehnică şi era în procedură de pornire. Imediat după incident, s-au deplasat la faţa locului reprezentanţi ai APM Mureş şi Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Mureş. Incendiul a fost lichidat. Operatorii instalaţiei au aplicat procedurile specifice, au izolat din punct de vedere tehnic zona afectată şi au oprit în siguranţă instalaţia”, a transmis Ministerul Mediului.
Sursa citată a precizat că APM Mureş a monitorizat continuu concentraţia de amoniac cu autolaboratorul din dotare şi a constatat că nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiei de amoniac (între orele 01:00-07:00, valori mult sub limita admisă – între 0,001 şi 0,017 mg/mc).
“Operatorul efectuează determinări continue ale indicatorilor de calitatea aerului (amoniac) în puncte de automonitorizare amplasate în zona de influenţă a AZOMUREŞ (sat Cristeşti şi cartier Mureşeni). Din informaţiile pe care le deţinem nu au fost înregistrate depăşiri ale concentraţiei maxime admise pentru amoniac în aerul înconjurător. Precizăm că la cele două staţii automate RNMCA din Târgu Mureş – MS 1 si MS 2, nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită admise conform Legii 104/2011 pentru indicatorii: NO2 si SO2 valori orare, particule în suspensie (PM 10 automat)”, a mai precizat sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here