G7 critică China şi Rusia, pentru subminarea democraţiei şi ameninţarea Ucrainei, respectiv încălcarea drepturilor omului şi intimidare economică

Sursa: Kremlin.ru

Grupul celor mai dezvoltate şapte state ale lumii (G7) a criticat, miercuri, China şi Rusia, pentru subminarea democraţiei şi ameninţarea Ucrainei, respectiv pentru încălcarea drepturilor omului şi folosirea puterii economice pentru intimidare, dar dincolo de cuvinte a luat puţine măsuri, în afară de exprimarea sprijinului pentru Taiwan şi Ucraina, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Fondat în 1975 ca forum pentru cele mai bogate naţiuni din Occident pentru a discuta despre crize precum embargoul petrolier al OPEC, G7 a discutat săptămâna aceasta, la Londra, despre cele mai mari ameninţări actuale: China, Rusia şi pandemia de coronavirus.

Miniştrii de Externe ai G7 au declarat, într-un comunicat de 12.400 de cuvinte, că Rusia încearcă să submineze democraţiile şi să ameninţe Ucraina, în timp ce China se face vinovată de încălcări ale drepturilor omului şi de folosirea influenţei economice pentru a-i intimida pe alţii.

Cu toate acestea, în comunicat au fost menţionate puţine acţiuni concrete care să îi îngrijoreze în mod special pe preşedintele chinez Xi Jinping şi pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit comunicatului, G7 va susţine eforturile colective pentru a opri ”politicile economice coercitive” ale Chinei şi pentru a contracara dezinformarea din partea Rusiei – parte a unei strategii de a prezenta Occidentul ca o alianţă mult mai largă decât ţările din G7.

Cred că (China) are aibă nevoie mai degrabă nevoie să se uite în oglindă şi să înţeleagă că trebuie să ţină cont de aceste opinii în creştere, că aceste reguli internaţionale de bază trebuie respectate, decât să reacţioneze la mânie „, a declarat secretarul britanic de Externe Dominic Raab.

Rusia neagă că se amestecă dincolo de graniţele sale şi afirmă că Occidentul este cuprins de isteria anti-rusă.

China spune că Occidentul este un agresor şi că liderii săi au o mentalitate postimperialistă, care îi face să simtă că pot acţiona ca poliţişti globali.

Dezvoltarea economică şi militară spectaculoasă a Chinei în ultimii 40 de ani se numără printre cele mai semnificative evenimente geopolitice din istoria recentă, alături de căderea Uniunii Sovietice din 1991, care a pus capăt Războiului Rece.

Occidentul, care este mult mai dezvoltat decât China şi Rusia din punct de vedere economic şi militar, s-a străduit să dea un răspuns eficient fie Chinei, fie Rusiei.

„Vom lucra împreună pentru a stimula rezilienţa economică globală în faţa politicilor şi practicilor economice arbitrare, coercitive”, au declarat miniştrii G7 referitor la China. Aceştia au spus că susţin participarea Taiwanului la forumurile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Adunarea Mondială a Sănătăţii – şi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la ”orice acţiune unilaterală care ar putea escalada tensiunile” în strâmtoarea Taiwanului.

China consideră Taiwanul propriul teritoriu şi se opune oricărei reprezentări oficiale taiwaneze la nivel internaţional.

În ceea ce priveşte Rusia, G7 a susţinut în mod similar Ucraina, dar a oferit puţin dincolo de cuvinte.

”Suntem profund îngrijoraţi de faptul că tiparul negativ al comportamentului iresponsabil şi destabilizator al Rusiei continuă”, au spus miniştrii G7.

”Aceasta include marea desfăşurare a forţelor militare ruseşti la graniţa Ucrainei şi în Crimeea anexată ilegal, activităţile sale maligne care vizează subminarea sistemelor democratice ale altor ţări, activitatea sa cibernetică răuvoitoare şi utilizarea (ei) a dezinformării.”

În ceea ce priveşte pandemia de coronavirus, G7 s-a angajat să colaboreze cu industria pentru a extinde producţia de vaccinuri pentru Covid-19 la preţuri accesibile, dar nu a solicitat o renunţare la drepturile de proprietate intelectuală ale marilor firme farmaceutice.

„Ne angajăm să colaborăm cu industria pentru a facilita producţia la scară extinsă de vaccinuri pentru Covid-19, terapii şi diagnostice şi părţile componente ale acestora”, au declarat miniştrii de Externe din G7,  în comunicatul comun. Aceştia au spus că activităţile vor include ”promovarea parteneriatelor între companii şi încurajarea acordurilor voluntare de licenţiere şi transfer de tehnologie în condiţii convenite de comun acord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here