Banca Centrală a Franţei, anunț despre expunerea băncilor franceze pe banca americană SVB

Băncile franceze nu au o expunere pe banca americană Silicon Valley Bank (SVB) care a dat faliment, a afirmat luni pentru AFP un purtător de cuvânt de la Banca Centrală a Franţei, informează Agerpres.

Prin această precizare, Banca Centrală a Franţei a dorit să calmeze piaţa cu privire la riscul de contagiune după turbulenţele provocate la nivel mondial de colapsul Silicon Valley Bank, o bancă foarte importantă pentru sectorul de tehnologie din SUA. Aceasta cu atât mai mult cu cât alte două bănci americane au dat ulterior faliment: Silvergate Bank şi Signature Bank.

„Nu văd un risc de contagiune, deci nu există o alertă concretă”, a afirmat anterior ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire. „Avem bănci solide, un sistem bancar care este solid şi un grad de lichiditate care este ridicat”, a continuat Le Maire, adăugând că băncile franceze au sectoare de activitate foarte diversificate.

Cu toate acestea, băncile franceze, la fel ca şi întregul sector bancar mondial, sunt afectate la bursă începând de vineri.

Acţiunile BNP Paribas înregistrau luni în jurul orei 15:30 o cădere de 6,32%, în timp ce titlurile Société Générale erau în scădere cu 6,11% iar acţiunile Crédit Agricole afişau un minus de 3,45%. Chiar dacă acţiunile băncilor franceze sunt în continuare peste cotaţiile de la începutul anului, în două şedinţe de tranzacţionare capitalizarea lor bursieră s-a diminuat cu peste 10 miliarde de euro.

Toate cele trei mari bănci franceze, BNP Paribas, Société Générale şi Crédit Agricole, sunt prezente şi pe piaţa din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here