Banca Centrală a Germaniei se așteaptă la o creștere economică rapidă în această vară

Economia germană va avea o relansare rapidă şi generalizată în lunile de vară, după ce în primăvară a înregistrat o contracţie fără precedent, însă pentru o redresare completă ar putea fi nevoie de un vaccin contra noului coronavirus, se arată în raportul publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters.

Considerată motorul economic al Europei, Germania este principalul partener comercial al României. Totodată, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una din primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

Economia germană s-a contractat cu 10,1% în primul trimestru, însă, între timp şi-a revenit treptat graţie unei încetiniri a propagării coronavirusului, a ridicării majorităţii măsurilor de izolare şi a repornirii companiilor.

Relansarea clară şi generalizată a performanţelor macroeconomice, care a început după punctul de minim atins în aprilie, va continua. Economia germană ar urma să înregistreze o creştere solidă în vara lui 2020„, se arată în raportul lunar de conjunctură publicat luni de Bundesbank.

Consumul privat ar urma să aibă o „contribuţie solidă” la revenirea economică în timp ce investiţiile în industrie şi bunuri de capital vor fi de asemenea esenţiale, adaugă Bundesbank, care anterior a prognozat o scădere de 7,1% a Produsului Intern Brut pe ansamblul acestui an.

Cu toate acestea, Banca Centrală a Germaniei avertizează că pandemia de coronavirus nu este încă sub control la nivel mondial, ceea ce va avea un impact negativ asupra exporturilor şi producţiei industriale a Germaniei.

Acest lucru riscă să devină un obstacol în calea unei reveniri complete a cererii pentru produsele industriale germane. Atâta timp cât o soluţie medicală eficace, precum un vaccin, nu va fi disponibilă, activitatea economică în anumite industrii va rămâne limitată„, apreciază Bundesbank.

Printre acestea se află industria auto și cea manufacturieră, care aveau probleme chiar și înainte de a lovi pandemia. Industria auto din Germania, unul dintre motoarele economiei, suferă o transformare majoră ca urmare a trecerii către mobilitatea electrică. 

În plus, cel mai mare sindicat din Germania consideră că o săptămână de lucru mai scurtă ar putea ajuta acum la prevenirea concedierilor în masă. Sindicaliștii au anunțat că vor propune o săptămână de lucru de patru zile la următoarea rundă de negocieri colective care va începe anul viitor. Doar astfel locurile de muncă din industrie pot fi păstrate, cred sindicaliștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here