Barack Obama: Putin e nesăbuit într-un mod care nu putea fi anticipat acum 8-10 ani

barack obama
Foto: captura YouTube

Fostul președinte american Barack Obama spune că decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina este o dovadă că liderul de la Kremlin a devenit din ce în ce mai „nesăbuit” în ultimii ani într-un mod pe care nu l-ar fi putut anticipa.

Putin a fost întotdeauna necruțător împotriva propriului popor, precum și a altora”, a declarat Obama într-un interviu la NBC News.El a fost întotdeauna cineva care a fost învăluit în acest sentiment deformat al nemulțumirii și naționalismului etnic. Acea parte a lui Putin, cred, a fost mereu acolo”, a mai spus fostul președinte american.

Obama a mai spus că actuala acțiune militară din Ucraina reprezintă o nouă abordare a lui Putin, care poate că nu s-ar fi întâmplat înainte.

Pe măsură ce Rusia își continuă invadarea Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin arată că a fost în mod constant o amenințare pe scena mondială, consideră Barack Obama.

„Ceea ce am văzut cu invazia Ucrainei este că el a fost nesăbuit într-un mod pe care probabil nu l-am fi anticipat acum opt, zece ani”, a continuat Obama, adăugând: „Pericolul a fost mereu acolo”.

 

 

 

 

Obama era președinte când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014. Întrebat dacă există o parte din el care se gândește dacă a gestionat corect problema, fostul președinte a spus că ”situațiile sunt diferite”.

Situațiile în fiecare dintre aceste circumstanțe sunt diferite, dar cred că ceea ce vedem în mod consecvent este un memento al motivului pentru care este atât de important pentru noi să nu luăm propria noastră democrație de bună, de ce este atât de important pentru noi să susținem și să ne aliniem cu cei care cred în libertate și independență și cred că actuala administrație face ceea ce trebuie să facă”, a spus Barack Obama.

Forțele ruse au eșuat în mare parte în eforturile lor de a învinge Ucraina de la lansarea invaziei în februarie și s-au retras din jurul capitalei Kiev în ultimele zile, pe fondul rezistenței puternice din partea forțelor ucrainene.

Oficialii americani cred acum că forțele ruse își aprovizionează și își întăresc rândurile înainte de a lansa o nouă ofensivă în regiunea Donbas din estul Ucrainei – unde Rusia a făcut o incursiune pentru prima dată în urmă cu 48 de zile în două zone separatiste controlate în mare parte de separatiștii susținuți de Moscova.

Directorul CIA, William Burns, a declarat luna trecută în fața Congresului că Putin este probabil „furios și frustrat” de felul în care se desfășoară războiul și că „probabil va încerca să distrugă armata ucraineană fără a ține cont de victimele civile”.

Retragerea grăbită a forțelor ruse în nordul Ucrainei a scos la iveală scene sângeroase și atrocități în Bucea și alte suburbii ale Kievului. Atacul Rusiei asupra zonelor civile a inclus, de asemenea, o lovitură cu rachete asupra unei gări din orașul Kramatorsk, din est, care a ucis peste 50 de persoane vinerea trecută.

Într-o declarație de luni seară, 11 aprilie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a afirmat că Departamentul Apărării monitorizează rapoartele privind potențiala utilizare a armelor chimice în orașul asediat Mariupol din sud-estul Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here