Ce semnificație sarcastică are noul verb ”a macrona”, folosit tot mai frecvent de ucraineni

Sursa: Twitter

Ucrainenii au inventat cuvinte noi pentru a descrie realitatea în care se află de la 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

Unul dintre aceste cuvinte legate de război, publicate într-un dicţionar ah-hoc, pe reţele de socializare, este verbul ”a macrona”, după numele preşedintelui francez în exerciţiu Emmanuel Macron, care înseamnă ”a se arăta foarte îngrijorat de o situaţie, dar a nu face nimic”, relatează Le Parisien, citat de BFMTV, scrie ziare.com.

Într-un lexic nou despre război, publicat pe Telegram, apare verbul ”macronete” (”a macrona”).

Pentru a înlătura orice dubii cu privire la acest neologism, în definiţie este menţionat Emmanuel Macron, ”de care nu ne amintim printr-un ajutor real, ci prin fotografii în care apare îngrijorat la Palatul Élysée”.

Aceasta este o trimitere directă la imagini publicate pe Instagram de către fotografa oficială a Élysée, Soazig de la Moissonnière, în care Macron apare nebărbierit şi purtând un hanorac cu glugă.

Acest nou verb este tot mai popular în Ucraina.

Expresia ”nu mai macrona” este pe cale să intre în limbajul curent, potrivit cotidianului parizian.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, Emmanuel Macron şi-a multiplicat discuţii la telefon cu omologul său rus Vladmir Putin.

Aceste discuţii nu au condus, până în prezent, la vreun rezultat tangibil. La fel ca o întâlnire, la Moscova, între cei doi, cu două săptămâni înainte de invazia rusă a Ucrainei.

Această menţinere a dialogului lui Macron cu Putin îi irită pe unii ucraineni.

Un jurnalist de la Kyiv Independent, Ilia Ponomarenko, a postat pe Twiter, în mai multe rânduri, comentarii despre atitudinea preşedintelui francez, care au fost partajate abundent de fiecare dată.

”Cred că Macron ar trebui să nu-l mai sune pe Putin. Lui Putin îi place să fie implorat în mod umil. Una peste alta, aceste tentatve de a-l face să devină o fiinţă umană par incredibil de patetice, dacă n-ar fi ridicole”, scria jurnalistul pe 18 martie, într-un tweet repostat de 7.000 de ori.

Pe teren, mărturii culese de Le Parisien ilustrează de asemenea o neîncredere în Guvernul francez.

”Voi nu ne ajutaţi! Îl detest pe Macron!”, a declarat cotidianului francez un angajat al Apărării Teritoriale din Ucraina.

Mulţi se arată reticenți față de livrările de armament promise de Franța.

În schimb, vizita-surpriză a premierului britanic Boris Johnson la Kiev, sâmbătă, este percepută drept un gest simbolic de către mulţi ucraineni.

”Vizita-surpriză a lui Boris Johnson la Kiev este o faptă puternică şi simbolică”, a salutat pe Twitter Ilia Ponomarenko.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here