Barna, despre numirea controversată a lui Sămărtinean: „Este un om în care am încredere”

Foto: Emil Sămărtinean/ Facebook

Vicepremierul Dan Barna a declarat, joi seară, că are încredere în noul vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Emil Sămărtinean, deoarece „vine cu energie şi dorinţa de a schimba lucrurile” în această instituţie.

„Este un om în care eu, la momentul acesta, am încredere pentru că vine cu toată energia şi cu toată dorinţa de a schimba lucrurile. Sper să se integreze în sistem şi să obţină rezultate. (…) Este un om care are un CV care arată că de tânăr a muncit, s-a implicat în această zonă financiar-bancară, a fost consultant în domeniul respectiv. Am încredere în el”, a declarat Dan Barna, la Digi 24.

Potrivit copreşedintelui USR PLUS, nu poţi face reformă fără schimbări şi nici folosind aceiaşi oameni din sistem care au dovedit anumite „limitări”.

„Ştiţi cum se spune tot timpul şi se reproşează clasei politice, celei vechi, că USR PLUS încă nu e acolo: domle, aveţi aceiaşi trei oameni, cinci oameni, îi rotiţi tot pe ăia, ne-am săturat, nu mai fac, sunt epuizaţi. În momentul în care (…) apare cineva din societatea reală, în care un tânăr care nu a lucrat în sistem este promovat în spaţiul public sau administrativ, domle, se prăbuşeşte pământul. Cum adică, promovaţi tineri; uite, nu are experienţă, nu a mai lucrat, nu a mai făcut. Păi ar trebui să ne alegem o direcţie, ori spunem pe ăştia îi avem, ăştia sunt, nu avem alţii şi nu ne mai mirăm de rezultate ori în momentul în care vii cu oameni tineri şi accepţi nişte pariuri, da, colegul meu Sămărtinean este un om pentru care noi ne-am asumat un pariu (…) Da, este un om care are un mandat de a obţine performanţă acolo. Dacă nu se va întâmpla lucrul acesta nu e nicio problemă, va fi înlocuit, dar ideea că folosim aceiaşi oameni din sistem care au dovedit de 30 de ani nişte limitări, ca să fiu elegant, este una cu care nu se pot schimba lucrurile. Nu poţi să faci reformă folosind fix aceleaşi opţiuni pe care le-ai avut până acum”, a mai spus Dan Barna.

Emil Sămărtinean a fost numit miercuri în funcţia de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu.

Emil Sămărtinean este un consultant pentru IMM-uri, în vârstă de 37 de ani, ale cărui business-uri cumulează o cifră de afaceri de 50.000 de euro, deși instituția pe care o va coordona gestionează sume ce se ridică la sute de miliarde de lei.

A absolvit facultatea la 25 de ani, după ce a obținut diploma de licență în științe politice la Facultatea de Științe Politice din Cluj-Napoca în 2009. Ulterior, a urmat un masterat în Administrarea Afacerilor la Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice București (2011). În plus, el a finalizat studiile doctorale din cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale ASE, fără susținerea publică a tezei.

Potrivit contului de pe LinkedIn, în perioada 2005-2008 a terminat Universitatea Babeș-Boyai din Cluj și are un master la ASE.

Potrivit CV-ului, Emil Sămărtinean a intrat direct în piața muncii, în 2005, ca funcționar bancar la Banca Transilvania, unde a stat până în 2006.

În 2008 a început să lucreze ca ospătar și organizare evenimente la Athenee Palace Hilton (până în 2011)

În perioada 2011-2016 a fost întâi agent vânzări, apoi customer support manager la Orange.

În perioada 2011-2013 a fost asistent universitar – doctorand la Academia de Studii Economice București, în cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale, predând materii precum organizații internaționale, economie europeană, finanțe corporative.

În prezent, Sămărtinean este director general al firmei de consultanță Greenwald Consulting SRL, după ce anterior a fost administrator al acestei firme și al companiei Smart Hightech Powerhouse SRL.
Greenwald Consulting SRL este o firmă consultanta pentru afaceri si management (din 2018). Cifra de afaceri în 2020 a fost de 139.839 lei, iar profitul net de aproape 96.000 lei. Aceasta are zero angajați.
Copreședintele USR PLUS Dan Barna a declarat în trecut la Digi 24 că nu există niciun element pentru care Emil Sămărtinean să nu fie îndreptăţit să ocupe poziția respectivă. Dan Barna a acuzat „atacuri din presă”, după ce Economedia a scris despre lipsa de experiență a lui Sămărtinean.
Întrebat despre experiența lui Sămărtinean, Barna a precizat că „are experiență în domeniul economic”. „Și eu am vândut semnal de cablu în blocuri în perioada studenției. Puteți spune și despre mine că am vândut cabluri. Nu văd de ce ar fi rușinos sau în ce măsură vânzătorii de telefoane mobile sunt persoane care ar trebui să le reproșăm”, a declarat Dan Barna.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here