Criză politică majoră. Barna: Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR-Plus

Inquam Photos / George Calin

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, că revocarea lui Vlad Voiculescu reprezintă o decizie unilaterală şi imatură politic. Ea ridică semne de întrebare asupra capacităţii premierului de a conduce România, a mai spus Barna, care a precizat că premierul Cîţu nu mai are susţinerea alianţei USR PLUS, iar în curând va avea loc o şedinţă în interiorul coaliţiei.

Tot miercuri, Birourile Naționale ale USR și PLUS s-au reunit în ședința de urgență, la finalul căreia au dat publicităţii următorul comunicat:

  • „Demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este o decizie unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliție funcțional. A luat o decizie în mod unilateral, ceea ce este împotriva spiritului în care am format această Coaliție de guvernare. De la bun început am decis să lucrăm în echipă pentru a reforma România și până azi așa au fost luate deciziile comune.
  • Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru.
  • Încă din prima zi a mandatului său, Vlad Voiculescu a început un proces de reforme pentru realizarea cărora s-a angajat întreaga coaliție, inclusiv domnul Cîțu, atunci când a primit invitația de a-și asuma rolul pe care încă îl deține.
  • Amintim între acestea: transparența actului de guvernare, demararea procesului de depolitizare în sănătate, aducerea de profesioniști la casele de asigurări de sănătate și demararea procedurilor necesare construirii de spitale noi.
  • În al doilea rând, anunțul privind preluare a interimatului de la Sănătate este făcut fără consultarea USR PLUS. Și aceasta este o dovadă de lipsă de responsabilitate politică într-un moment foarte greu pentru țară.
  • Florin Cîțu l-a demis unilateral pe Vlad Voiculescu fără nicio evaluare, făcând jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat și votat împreună.
  • Alianța USR PLUS își dorește să rămână într-o coaliție de guvernare care își asumă reforme, nu una în care doar le aprobă dar nu le și face.
  • Cerem de urgență o ședință a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîțu.”

Context

Vlad Voiculescu a fost revocat, miercuri, din funcţia de ministru al Sănătăţii, premierul Florin Cîţu transmiţând lui Klaus Iohannis documentele necesare, iar decretul a fost semnat de preşedinte.

Şi secretarul de stat Andreea Moldovan a fost eliberată din funcţie, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial.

Florin Cîţu a declarat, după revocarea lui Vlad Voiculescu, că, pentru a se asigura că încrederea în instituţiile statului rămâne, a decis să facă o modificare la Ministerul Sănătăţii. „Eu cred în această coaliţie de guvernare”, a adăugat el.

Decizia vine după ce Ministerul Sănătăţii a promovat un ordin care include noi criterii pentru plasarea localităţilor în carantină, ordinul fiind semnat de către Andreea Moldovan.

Aparent, premierul nu știa despre acest ordin semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan sau nu și-a dat acordul pentru intrarea în vigoare a noilor măsuri.

Nici şeful DSU, Raed Arafat, nu a fost informat cu privire la respectivul ordin, iar prefectul Capitalei, Alin Stoica, a aflat din Monitorul Oficial despre documentul semnat de Andreea Moldovan. 

De altfel, Andreei Moldovan îi este reproșat și faptul că marți, la conferința de presă, nu a adus în discuție acest ordin. Aceasta a declarat la un post de televiziune că nu a discutat personal cu premierul, dar că documentul a fost discutat și votat în Comitetul interministerial Tehnico-Științific, în care se decid și hotărârile CNSU.

1 COMENTARIU

  1. Un idiot care nu numai ca se pripeste in declaratii belicoase,dar de cand il stim in politica nu a facut altceva decat sa critice EXCLUSIV PNLul,cu gandul doar la procente electorale! Cu mediocritati ca voiculescu si stelian ion,aceasta alianta e pusa pe santaj politic!! Doar asta poate fi explicatia ca acesti doi indivizi au plecat de la primariile unde au candidat si au nimerit in ministere strategice!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here