Problema Voiculescu și rezolvarea ei incomodă

Foto: INQUAM/George Călin

ACTUALIZARE. Inevitabilul s-a întâmplat. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost revocat din funcție, miercuri dimineață, la pachet cu secretarul de stat Andreea Moldovan. Controverselor deja existente li s-a adăugat una nouă, generată de un ordin privind procedurile de carantinare, publicat de Moldovan în Monitorul Oficial, dar de existența căruia nu fuseseră informați nici premierul, nici șeful DSU, nici prefectul Capitalei.


Vlad Voiculescu este departe de a putea fi comparat cu miniștrii Sănătății perindați până acum sub tutela PSD, partid care ar sta și în cap pentru a doborî miniștri sau guverne. Nu pentru că ar avea pe cine propune, ci pentru a torpila din fașă orice tentativă de debranșare a mafiilor pe care le-a păstorit în diverse sectoare, nu doar la Sănătate.

Pe de altă parte, da, liderul USR, Dan Barna, are dreptate, Vlad Voiculescu se îndepărtează cu o viteză neașteptat de mare de aura care îl consacrase, de reformator pur și dur al domeniului pe care și-a dorit atât de mult să-l păstorească. „Nu este un diamant în ceea ce înseamnă managementul sistemului de Sănătate, dar este de departe cea mai bună opțiune pe care o avem în acest moment”, spune Barna, referindu-se la colegul Voiculescu. Este aici o recunoaștere onestă a limitelor lui Vlad Voiculescu, dar și una bizară, a capacității USR PLUS de a livra în zone pe care promisese că le va transforma din temelii, și nu doar pentru că așa și-ar fi propus, ci și pentru că ar fi avut cu cine. Cred că diagnosticul lui Barna este ușor defetist și trage surprinzător de ușor cortina peste potențialul partidului său și al alianței cu PLUS.

Și sună de parcă zona Sănătății ar fi fost amanetată de USR PLUS pe numele lui Vlad Voiculescu și numai al lui. Poate că Dan Barna și colegii lui nu-și dau încă seama, dar justificarea lui Barna aduce prea mult cu ceea ce a făcut PSD pe linia Educației, când a venit ani în șir cu aceași soluție-minune, tot pe persoană fizică, pentru acest domeniu sensibil – Ecaterina Andronescu (fie ca ministru, fie ca tartor în comisia parlamentară de specialitate). Dar PSD a avut mereu scuza banditului, anume, de a săpa o groapă cât mai adâncă șansei României de a-și deștepta măcar generațiile crude, pentru ca PSD să poată subjuga mai ușor țara. Și a cam reușit!

USR PLUS, Dan Barna, Dacian Cioloș și liderii din eșaloanele inferioare ale alianței nu au nicio scuză și nu pot justifica în niciun fel tentația de a se agăța de un nume, atunci când vine vorba de un minister. Nu-i vorba că trebuie să-l înlocuiască mâine pe Vlad Voiculescu, dar e limpede că se impune să pună pe masă mai mult decât încercări de a corecta comunicarea precară a MS și a lui Vlad Voiculescu însuși, ori faptul că profilul moral al acestuia din urmă e net superior în raport cu al aproape oricărui predecesor al său în fruntea MS. Nu e suficient!

Pacienții, contribuabilii și chiar USR PLUS au, în vremurile astea, nevoi infinit mai mari de atât. Iar cel mai mare și mai urgent imperativ, legat de Ministerul Sănătății, e cel al reformei draconice. E ușor de visat la ea și simplu de spus că asta îți dorești, mai ales când ești în opoziție, dar pentru a o și vedea transpusă în realitate e fundamental să te asiguri că, odată ajuns la butoane, ai plantat la șefia MS nu doar un sfânt, ci mai ales un animal politic pur-sânge. Unul capabil, de pildă, să lovească în stânga și-n dreapta cu lejeritatea și onestitatea cu care Vlad Voiculescu își cere scuze nu numai pentru propriile greșeli, ci și pentru manevrele subterane ale altora. E de aplaudat, dar, din nou, insuficient!

E nevoie de oameni buni, cinstiți și noi în politica românească, dar la fel de important este și ca în zonele-cheie și de decizie să amplasezi persoane care, pe lângă toate astea, au și stomac pentru a face ca lucrurile să se miște în direcția corectă. Altfel, nu vei reuși în veci să depășești nivelul de slogan, în condițiile în care situația cere totuși acțiune.

Când te bați cu mafiile dintr-o zonă sau alta, buna intenție și atât începe rapid să se simtă stingheră în rastel.

Este Vlad Voiculescu omul capabil să facă față acestei sarcini cu adevărat colosale? Pare tot mai greu de crezut, iar faptul că în ultimele săptămâni a fost părăsit de oameni-cheie din echipa sa sugerează că problema lui merg cumva dincolo de atacurile injuste și manevrele subterane care îi sapă zi de zi piedestalul. De altfel, e legitim să te întrebi în ce măsură un om care nu reușește să închege ori să strunească echipa din cercul restrâns, va fi totuși capabil să desțelenească terenuri mult mai colmatate și colcăind de balauri lipsiți de scrupule și vreo minimă înclinație spre a juca după reguli convenționale.

Alianța USR PLUS nu are prea mult timp la dispoziție pentru a strânge rândurile în jurul lui Vlad Voiculescu sau a oricărui alt ministru care nu reușește, rapid și rece, să pozeze într-o mașinărie eficientă. Nu doar Antena 3, PSD și mafiile pestrițe sunt cele care nu-i oferă asemenea răgaz, dar nici partenerii de coaliție nu-și permit să-i lase pe alții să viseze cu ochii deschiși, când nici ei nu au parte de acest lux și, foarte important, nici electoratul propriu nu se dă atât de mult în vânt după nume cu aură care nu reușesc să confirme, pe cât, poate, există tentația de a crede asta, la vârful USR și la vârful PLUS.

Contextul în care ne aflăm cu toții, ca și orizontul de așteptări care a explodat odată cu prăbușirea lui Dragnea sunt, pentru acest guvern și această coaliție, inamici mai mari decât Ciolacu, Gâdea, diverșii baroni și inginerii manipulării de grotă din presa și societatea civilă care până mai ieri făceau pârtie masacrării justiției și statului de drept.

E nevoie de reforme și reformiști, nu de lacrimi și lacrimogeni. Se impun corecții reci, nu mângâieri blajine de orgoliu și, asta e, trebuie sculptat viitorul țării, nu al unor persoane.

USR PLUS și PNL, Florin Cîțu și Klaus Iohannis au, azi, responsabilități vitale, iar ele au infinit mai mult de-a face cu funcționarea optimă a mașinăriei guvernamentale și de stat decât cu ocrotirea operatorului sau operatorilor care își doresc din tot sufletul ca motorul să funcționeze ca uns, dar fără a ști prea bine cum s-ar putea face una ca asta.

2 COMENTARII

  1. Ura,a învins mafia din sănătate!!..mafia medicilor de familie si sistemul mafiot al farmaciilor!!!..mafia managerilor politici!!..de acum suntem exact în anul 1990 !…se reia totul cu ajutorul.pertidului stat ,cu ajutorul infractorilor, cu pilele politice,cu traseismul politic…acum s-a demonstrat că clasa politica nu dorește resetarea țării, se merge cu motto-ul „lasă că inainte era mai bine „..
    Dle Orban cat amanetati țara,?..cand exterminati populația??.
    Rușine pnl =psd !!..tot o ciuma e!!..

  2. Coalitie inseamna 100%comunicare!!Cand iti bati joc de partidul majoritar din coalitie,luand decizii peste capul superiorului tau din guvern,inseamna ca esti pus acolo nu sa asculti de superiorul tau ,primul ministru,seful guvernului,ci ai o agenda ascunsa,luata de partidul de care asculti!!!GUVERNUL NU E CONDUS DE VICEPREMIERI,DE MINISTRI DE PARTIDUL CARE TE-A ADUS ACOLO,,CI DE UN PRIM MINISTRU,ALTFEL PENTRU CE MAI EXISTA GUVERN? Cand iei hotarari fara sa anunti pe primul ministru,pe seful tau din guvern,asta ce inseamna,nu sfidare?Unde am mai intalnit asemenea atitudine?La BASESCU-PETROV!! Ciolosica,te-a adus in politica basescu,la cererea sau ordinul unchiului tau,generalul militian zis Vulpe!!Si iata ca avem parte in continuare de santajisti cu state de plata la secu!! Partidul care a castigat jumate din mandatele liberalilor,pune in pericol tara si sanatatea romanilor din interese meschine,aliatii-lui-peste pregatindu-se sa-si imparta functii in viitorul partid!!DE ACUM SE VEDE CE GUNOI A RAMAS DUPA PLECAREA DIN USERE A LUI NICUSOR DAN SI A ALTOR FONDATORI AI ACESTUI PARTID! AU PUS MANA PE EL BAIETII SECURISTILOR CRESCUTI IN STRAINATATE ,DAR CU METEHNELE MOSTENITE DE LA PARINTI!! SANTAJISTI NENOROCITI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here