Băsescu, atac prin învăluire: „IGSU este gestionat ca fiind proprietatea domnului Arafat”

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că Victor Ponta a fost „fraier” că a demisionat din funcţia de prim-ministru după momentul Colectiv şi critică modul de acţiune a militarilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, spunând că au „antrenament zero”. Băsescu susţine că mai antrenaţi decât pompierii care au intervenit la Clubul Colectiv au fost ospătarii din clubul Bamboo, atunci când acesta a ars.

„Dacă am văzut vreun fraier în politica românească, acesta este Victor Viorel Ponta când a demisionat în urma acestui eveniment (incendiului de la Colectiv –  n.r.)”, a afirmat fostul preşedinte Traian Băsescu, vineri, într-o emisiune la B1 TV, potrivit News.ro.

ISU, „proprietatea lui Arafat”

Fostul şef al statului critică şi modul de acţiune al ofiţerilor şi subofiţerilor ISU, care au „antrenament zero”. În plus, Băsescu afirmă că IGSU este „gestionat ca fiind proprietatea domnului Arafat”. 

„Acest ISU este gestionat ca fiind proprietatea domnului Arafat şi a fost împins (…) să substituie Ambulanţa. În loc să fie complementar Ambulanţei, ISU a reuşit să facă Ambulanţa complementară, oarecum, pentru ISU, ceea ce este nepermis. La accidente, omul are nevoie de medic şi nu de un paramendic, care e pompier şi a fost învăţat să facă respiraţie artificială şi atât. (…) Distrugerea ambulanţei în detrimentul ISU a fost o mare greşeală strategică, pentru care nu e de vină Arafat”, a mai spus Traian Băsescu.

Fostul preşedinte îi critică pe oamenii politici care au direcţionat fonduri către ISU în detrimentul Serviciului de Ambulanţă, considerând că au comis o eroare atunci când nu au alocat în mod egal fonduri şi către Ambulanţă.

„Îl cred că nu a știut de film”

Traian Băsescu critică în termeni duri pompierii care au intervenit la Colectiv, arătând că mai antrenaţi decât aceştia au fost ospătarii din clubul Bamboo.

„Ori trimiteai ospătari pentru acea intervenţie, poate ăia erau mai buni, la Bamboo ospătarii au evacuat oamenii şi nu a fost afectat nimeni şi a ars la fel cum s-a întâmplat şi la Colectiv. Dar ospătarii erau antrenaţi pentru situaţia în care apărea incendiu, ISU nu a fost antrenat pentru situaţia în care a apărut un incendiu”, a adăugat Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte atitudinea şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, Traian Băsescu a spus că acesta este şeful unui sistem şi în astfel de situaţii este „obligatoriu” ca şeful sistemului să dea explicaţii publice.

„Îl cred că nu a ştiut de film. (…) De regulă Raed Arafat tot timpul se evaluează ca fiind perfect şi tot timpul alţii sunt de vină când mor oameni”, a mai spus Băsescu.

Acesta a spus că speră că nu îl „suspectează” nimeni că l-ar apăra pe şeful DSU.

La intervențiile ISU „e hărmălaie tot timpul”

Fostul şef al statului acuză militarii de „lipsă de antrenament, „lipsă de principii de intervenţie”, susţinând că în intervenţiile ISU „e hărmălaie tot timpul, vorbesc toţi”. 

„A fost evident faptul că toate structurile ISU au fost absolut depăşite de eveniment, dacă un şef de acolo întreba dacă a fost activat Planul roşu. Vă daţi seama în ce harababură şi devălmăşie au venit acolo cei care trebuiau să salveze cât se putea salva. Calificativul pentru dezordinea de acolo este cel mai prost calificativ cu putinţă pe care-l poate primi o structură naţională specializată în intervenţii de acest tip. Nu are legătură cu campania. (…) Înregistrarea arată o pregătire zero pentru intervenţie la momente grele, antrenament zero”, a mai afirmat fostul preşedinte.

O filmare de aproximativ 20 de minute, făcută în noaptea intervenției la incendiul din clubul Colectiv şi care a fost ţinută secretă, a fost făcută publică de Libertatea.

Imaginile, filmate de un subofiţer care a însoţit primul echipaj al ISU Bucureşti Ilfov ajuns la locul dezastrului, arată dezorganizare, haos, răniţi căraţi de mâini şi de picioare sau pe paleţi, dar poate fi auzit, conform Libertatea, cel care a coordonat la un moment dat operaţiunea, Orlando Şchiopu, înjurând victimele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here