Berceanu, despre incendiul de la incineratorul din Prahova: „Ar putea aduce daune substanţiale de mediu”. Au ars peste 500 de tone de vopseluri

Comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, afirmă că în incineratorul de deşeuri cuprins de un incendiu lângă Ploieşti se aflau peste 500 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase. El susţine că firma urma să fie racordată la utilităţi, pentru a-şi putea relua activitatea care fusese sistată în urma mai multor abateri. Berceanu explică faptul că la sol nu s-au înregistrat indicatori privind poluarea, întrucât din cauza aerului rece fumul s-a ridicat şi s-a disipat.

Prezent miercuri la incineratorul de deşeuri operat de societatea Eco Burn, care a fost cuprins de un incendiu puternic, şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, a anunţat că datorită vremii neobişnuit de reci pentru această perioadă fumul generat de incendiul care a cuprins inclusiv substanţe periculoase – uleiuri, vopsele –  s-a ridicat la înălţime mare, astfel încât staţiile de monitorizare a calităţii aerului nu au înregistrat depăşiri ale valorilor noxelor în aer.

„Direcţia de înaintare a vântului a fost dinspre nord spre sud, masa de aer cald s-a ridicat destul de repede la o înălţime considerabilă pentru că temperatura a fost scăzută în această perioadă şi atunci am avut şi o disipare a acestor nori cu elemente poluante. (…) Categoric Agenţia pentru Protecţia Mediului şi laboratorul mobil care au venit în zonă a făcut măsurători. Datorită faptului că a fost o noapte neobişnuit de rece şi temperatura gazului de acolo este foarte, foarte are fumul s-a ridicat la o înălţime considerabilă astfel încât măsurătorile făcute cu laboratorul mobil la nivelul solului să nu ne indice faptul că vorbim de o poluare masivă care afectează calitatea aerului în proximitate”, a explicat Berceanu, citat de News.ro.

Conform acestuia, firma care operează incineratorul fusese amendată pentru mai multe abateri legate de traseul sau de modul în care au fost depozitate deşeurile sau privind respectarea autorizaţiei de mediu. Berceanu susţine că firma care operează incineratorul urma să îşi poată relua activitatea.

„Acest incendiu ar putea aduce daune substanţiale de mediu, avem staţii care monitorizează. Vrem să începem o anchetă să vedem ce deşeuri au ars în interior. Au fost deşeuri periculoase şi nepericuloase. Când spun periculoase mă refer la vopseluri, tonere, uleiuri nepericuloase, diferite deşeuri din zona spitalicească, medicamente expirate şi alte deşeuri. Incineratorul încă arde şi toată structura e aproape de colaps. Nu pot pătrunde foarte adânc înăuntru cei de la pompieri. (…) Au fost nu mai puţin de cinci controale anul trecut, trei controale anul acesta. Am aplicat amenzi de 415.000 de lei pentru depozitări neconforme. Incineratorul nu funcţiona pentru că utilităţile au fost sistate încă din ianuarie. Culmea ironiei, urma să primească o autorizare de funcţionare, să -i fie redat accesul la utilităţi fix săptămâna aceasta”, a declarat şeful Gărzi Naţionale de Mediu.

Conform lui Berceanu, au ars în jur de 550 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase.

Acesta a confirmat existenţa unor anchete penale privind firma.

Şeful Gărzii de Mediu a menţionat că uleiul hidraulic din instalaţie încă arde, motiv pentru care la faţa locului există degajare de fum.

Berceanu a menţionat că se verifică deşeurile care au ajuns în spaţiile de depozitare ale incineratorului.

Ce spune președintele ANPM

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, George Gârbacea, afirmă că în urma incendiului puternic care a cuprins un incinerator din localitatea prahoveană Brazi şi care încă produce fum la 12 ore de la izbucnire, s-au constatat depăşiri al indicatorului monoxid de carbon „nu foarte mari, un pic peste limită” în zona comunei prahovene Bărcăneşti. El susţine că staţiile de monitorizare din Ploieşti nu arată poluare, şi nici cea de la Baloteşti, subliniind că „Bucureştiul nu este afectat”.

„Fumul este toxic, dar, din păcate, nu a putut fi surprins, deoarece fiind aerul cald de duce într-un layer mai înalt al atmosferei. Noi am trimis, de la 7 dimineaţa, o echipă mobilă care a încercat să surprindă acest nor de poluare. A înregistrat depăşiri mici, în zona Băcăneşti, la indicatorul monoxid de carbon. (…) La celelalte 6 staţii de monitorizare din oraşul Ploieşti nu am înregistrat depăşiri ale vreunui indicator. Am mai verificat şi staţia de la Baloteşti unde de asemenea nu au fost înregistrate depăşiri, deci Bucureştiul nu este afectat”, a declarat miercuri după amiază preşedintele ANPM, George Gârbacea, prezent pe platforma industrială de la Brazi, unde a izbucnit incendiul.

Întrebat ce înţelege prin „valori mici” înregistrate, şeful Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului a răspuns: „peste limită numai că, din cauza condiţiilor meteorologice acest nor de poluare a fost disipat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here